Čtvrtek 1. června 2023
Svátek slaví Laura, zítra Jarmil
Polojasno 25°C

Naservírujte si jehněčí! Ani nevíte, jak je zdravé!

/
  • Jehněčí maso je velmi chutné a anvíc zdravé. V našich kuchyních ale příliš používané není.
    10. dubna 2017 ● 09:31

    Na našich stolech místo příliš nemá. Válcuje ho kuřecí, vepřové a hovězí mas. Možná jsou nadcházející svátky jara ideální pro to zařadit jehněčí pečínku na sváteční menu. Jehněčí je totiž výborné a zdravé maso.

  • 1.

    Ideální pro těhotné

    Pro svůj vyvážený nutriční podíl je jehněčí maso doporučované zejména během těhotenství a kojení. Přítomné omega-3 a 6 mastné kyseliny pomáhají chránit srdce a cévy a jsou protizánětlivé. Jehněčí je také jedním z nejhodnotnějších zdrojů lehce vstřebatelného železa, které je důležité pro krvetvorbu, metabolismus a vývin mozku. Bílkoviny červeného masa také daleko lépe podporují vstřebávání zinku, který je nezbytný pro růst, obranyschopnost organismu a hojení ran.

    Pečené jehněčí kolínko
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 2.

    Proti civilizačním chorobám

    Konzumace jehněčího masa je vhodná také pro ty, kteří mají potíže se sníženou funkcí štítné žlázy. Když ho sníte, podpoříte totiž činnost nadledvinek a stimuluje se tak produkci jejich hormonů. Spolu s antioxidanty je přítomnost omega-3 kyselin důležitá pro podporu kognitivních funkcí člověka, proto by ho měly do svého jídelníčku zařadit také starší osoby.

    Ražniči
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Spousta vitamínů

    Jehněčí maso obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a je obzvlášť bohatým zdrojem vitaminu B12. Ten je přirozeně obsažen jen v potravinách živočišného původu. Vitaminy této skupiny se podílejí na regulaci mnoha chemických procesů v organismu. Některé mají na svědomí správnou funkci mozku, jiné zrak, další roznáší energii v organismu nebo se podílí na tvorbě červených krvinek.

    jehněčí kýta
    Autor: archiv

  • 4.

    Zdravý a vyvážený jídelníček

    Pokud se chcete zdravě stravovat nebo jste na dietě, pak je libové jehněčí maso jasná volba. Má spoustu bílkovin a není takřka tučné.  Jehněčí proto konzumují s oblibou sportovci, kteří potřebují vyživit svalová vlákna a přijímat nižší množství tuku.

    Jehněčí kotletky s mátovou omáčkou
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Šťavnaté a křehké

    Jehněčí maso je šťavnaté, křehké a chutné. Nejlepší je takové, které pochází ze zvířat pět, maximálně šest měsíců starých. Dá se z nich připravit mnoho chutných receptů pro celou rodinu.  K pečení či grilování je vhodná kýta, plecko či hřbet, na dušení jsou vynikající bok nebo koleno.

    Grilované jehněčí
    Autor: Shutterstock.com

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy