Naservírujte si jehněčí! Ani nevíte, jak je zdravé!
-
Na našich stolech místo příliš nemá. Válcuje ho kuřecí, vepřové a hovězí mas. Možná jsou nadcházející svátky jara ideální pro to zařadit jehněčí pečínku na sváteční menu. Jehněčí je totiž výborné a zdravé maso.
- 1.
Ideální pro těhotné
Pro svůj vyvážený nutriční podíl je jehněčí maso doporučované zejména během těhotenství a kojení. Přítomné omega-3 a 6 mastné kyseliny pomáhají chránit srdce a cévy a jsou protizánětlivé. Jehněčí je také jedním z nejhodnotnějších zdrojů lehce vstřebatelného železa, které je důležité pro krvetvorbu, metabolismus a vývin mozku. Bílkoviny červeného masa také daleko lépe podporují vstřebávání zinku, který je nezbytný pro růst, obranyschopnost organismu a hojení ran.
- 2.
Proti civilizačním chorobám
Konzumace jehněčího masa je vhodná také pro ty, kteří mají potíže se sníženou funkcí štítné žlázy. Když ho sníte, podpoříte totiž činnost nadledvinek a stimuluje se tak produkci jejich hormonů. Spolu s antioxidanty je přítomnost omega-3 kyselin důležitá pro podporu kognitivních funkcí člověka, proto by ho měly do svého jídelníčku zařadit také starší osoby.
- 3.
Spousta vitamínů
Jehněčí maso obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a je obzvlášť bohatým zdrojem vitaminu B12. Ten je přirozeně obsažen jen v potravinách živočišného původu. Vitaminy této skupiny se podílejí na regulaci mnoha chemických procesů v organismu. Některé mají na svědomí správnou funkci mozku, jiné zrak, další roznáší energii v organismu nebo se podílí na tvorbě červených krvinek.
- 4.
Zdravý a vyvážený jídelníček
Pokud se chcete zdravě stravovat nebo jste na dietě, pak je libové jehněčí maso jasná volba. Má spoustu bílkovin a není takřka tučné. Jehněčí proto konzumují s oblibou sportovci, kteří potřebují vyživit svalová vlákna a přijímat nižší množství tuku.
- 5.
Šťavnaté a křehké
Jehněčí maso je šťavnaté, křehké a chutné. Nejlepší je takové, které pochází ze zvířat pět, maximálně šest měsíců starých. Dá se z nich připravit mnoho chutných receptů pro celou rodinu. K pečení či grilování je vhodná kýta, plecko či hřbet, na dušení jsou vynikající bok nebo koleno.