Pozorovat na svém čtyřnohém miláčkovi můžete s příchodem jara únavu a také zažívací potíže. Snížená vitalita vašeho zvířecího přítele je způsobena předchozí zimou, během níž i zvířecí organismus prodělával infekce a v tomto období se v něm hromadily látky, které nepříznivě ovlivňují metabolismus.

Podobně jako u člověka je s nastupujícím jarem i u zvířat dobré zvyšovat fyzickou zátěž postupně, pozvolna prodlužovat délku procházek na čerstvém vzduchu. Také strava by měla být bohatá na využitelné minerály a nabízejí se rovněž doplňky stravy speciálně určené pro domácí mazlíčky, které pomohou nastartovat zvířecí organismus po zimě. Jsou k dostání nejen u veterinárních lékařů, ale i ve vybraných lékárnách.

ZAČÍNÁ SEZÓNA PARAZITŮ

Na jaře byste ale měli především věnovat zvýšenou pozornost boji proti parazitům, kteří zvíře nejen obtěžují, ale jsou často přenašečem nemocí, jež mohou ohrozit psa nebo kočku, ale v řadě případů i člověka. Jedním z největších strašáků jsou klíšťata, která jsou právě obávanými přenašeči závažných chorob, jakými jsou lymská borelióza, babezióza, klíšťová encefalitida apod. Velmi nepříjemné jsou ovšem i blechy. Ty mohou přenášet tasemnice, největším rizikem jsou ale alergie na bleší kousnutí. Uvádí se, že až 80 % všech kožních alergií u psů je způsobeno právě blechami. Alergické reakce jsou doprovázeny úporným svěděním a následné porušení kontinuity oslabené kůže je často ohniskem vzniku bakteriálních infekcí. Neméně nepříjemný je i fakt, že 95 % „problému“ je v okolí napadeného a neošetřeného jedince – ve formě vajíček a larev blech. Likvidace těchto stadií je složitá a může být dlouhá a nákladná.

VHODNÝ PROSTŘEDEK

Na trhu je množství přípravků, které mohou psa (kočku atp.) před vnějšími parazity chránit. Nabízejí se přípravky ve formě sprejů, spot-on přípravků (kapka speciálního roztoku aplikovaná na kůži), obojků a nově i tablet. Spreje, spot-on přípravky a obojky mají výhodu, že fungují kontaktně, tedy stačí pouhý kontakt s takto ošetřenou kůží k eliminaci parazita. Řada těchto přípravků má i repelentní účinek. Možné je pořídit i tablety, ale po jejich aplikaci jsou účinné látky obsažené v krvi ošetřeného jedince, parazit musí tedy tuto krev alespoň částečně nasát, což přináší určitá rizika přenosu některých onemocnění a alergických reakcí.

I MOUCHY A KOMÁŘI

Mezi další nepříjemné parazity, které obtěžují i zvířata, patří bodavý hmyz. Komáři i mouchy mohou být opět zdrojem alergických reakcí a ojediněle i přenašeči závažných chorob. Ty hrozí spíše v jižních částech Evropy, tudíž je dobré před nimi zvíře chránit, zejména pokud se s ním chystáte na dovolenou třeba k moři. Lze tak učinit aplikací preventivních přípravků jak proti ektoparazitům (vnějším), tak proti endoparazitům (žijícím v těle).

PRAVIDELNÉ ODČERVOVÁNÍ

Základem zdravotní péče o zvíře je ovšem preventivní odčervování (řada vnějších parazitů je i přenašečem parazitů vnitřních). Podle doporučení evropské parazitologické asociace by se mělo odčervení u dospělých psů a koček provádět minimálně čtyřikrát ročně, častěji pak třeba u zvířat žijících v domácnosti s malými dětmi nebo těch, která se často vyskytují v kontaktu s jinými zvířaty (např. myslivost). U mláďat má odčervovací postup speciální režim. Pro odčervení se nejčastěji používají tablety, dále jsou dostupné pasty nebo spot-on přípravky.

DŮLEŽITÁ PREVENCE

Nejdůležitější ochranou proti parazitům je i u zvířete prevence. Ta by měla být systematická a dlouhodobá. Kromě používání vhodných ochranných přípravků patří mezi základní opatření proti vnějším parazitům pravidelná prohlídka. Prohlížet bychom měli zvíře při příchodu z každé procházky. Základ ochrany proti vnitřním parazitům je pak podávání odčervovacích přípravků v předepsaných dávkách odpovídajících věku, váze zvířete i jeho životnímu stylu.