Večeřím v luxusních restauracích na svatého Valentýna odzvonilo. Teď frčí vlastní kuchařský um. „V poslední době je hlavně mezi muži trendem něco své partnerce uvařit,“ říká šéfkuchař hotelu Imperial Martin Lukáš. Nemělo by ale jít o těžké pokrmy, protože večeří většinou oslava Valentýna neskončí. „A samozřejmě nesmí chybět něco sladkého. Oblíbené jsou hlavně jahodové dezerty a čokoláda,“ dodává šéfkuchař.

Tip!

Přijde vám domácí játrová paštika moc obyčejná? „Pokud je chcete ještě ozvláštnit, můžete k játrům přidat bylinky,“ vysvětluje Vít Morkus z Pražského řeznictví.

Hovězí líčka na víně

Hovězí líčka na víně
Autor: archiv

Suroviny: 700 g hovězích líček, 2 mrkve, petržel, cibule, 200 ml červeného vína, 200 ml hovězího vývaru, olej, sůl a pepř, lžíce rajského protlaku. Na restovanou zeleninu: 2 mrkve, pórek (zelená část) a máslo.

Postup: Maso omyjeme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na větší kostky. Na pánvi rozpálíme olej, osolené, opepřené maso z obou stran zprudka opečeme. Potom maso vyjmeme a do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zeleninu restujeme asi 5 minut, přidáme červené víno a směs povaříme. Omáčku dochutíme rajským protlakem, vlijeme vývar, přivedeme k varu a znovu do pánve vrátíme maso a celé pár minut provaříme.

Připravíme si vhodnou nádobu do trouby a maso s omáčkou do ní vložíme. Pečeme pod pokličkou na 180 °C až 3 hodiny doměkka (maso kontrolujeme a v případě potřeby podléváme vodou). Omáčku přes cedník propasírujeme. Mrkev a pórek nakrájíme na tenké plátky, na másle krátce orestujeme. Maso servírujeme s bramborovou kaší a restovanou zeleninou.

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater
Autor: archiv

Suroviny: 500 g kuřecích jater, 2 cibule, 150 ml kuřecího vývaru, 100 ml červeného vína, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 100 ml smetany, čerstvý tymián a sůl a pepř.

Postup: Játra očistíme, nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme tymián a játra - smažíme ze všech stran. Zalijeme vínem, vývarem, dochutíme solí, pepřem a necháme pod pokličkou vařit 15 minut doměkka. Uvařená játra vložíme do mísy, přidáme nakrájené máslo a mixujeme tyčovým mixerem dohladka. Přidáme tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Paštiku přelijeme do skleniček, po vychladnutí uzavřeme a skladujeme v lednici.

Čokoládové cupcakes s kakaovým krémem a srdíčky Haribo

Čokoládové cupcakes s kakaovým krémem a srdíčky Haribo
Autor: archiv

Suroviny: 185 g hladké mouky, sáček prášku do pečiva, 30 g holandského kaka, 1/2 lžičky soli, 175 g cukru krupice, 35 g pravého vanilkového cukru, 95 g másla, 200 ml mléka, 3 vejce. Na ozdobu: měkký tvaroh, smetana ke šlehání, 2 lžíce pravého vanilkového cukru, 2 lžíce kaka, čokoládové hoblinky, barevné zdobení a ovocná želatinová srdíčka

Postup: Máslo v misce necháme rozpustit. Smícháme všechny suché suroviny a do připravené směsi přidáme mléko, vejce a opatrně přilijeme máslo (nesmí být příliš horké).  Vše důkladně promícháme a rozpálíme troubu na 170°C. Do plechu na muffiny vyskládáme papírové formičky, které do tří čtvrtin naplníme těstem. Necháme 12–15 minut péct. Hotové cupcakes necháme vychladnout. Do misky vyklopíme tvaroh a vyšleháme jej spolu s vanilkovým cukrem, kakaem a šlehačkou. Jakmile je krém hladký, přisypeme hoblinky čokolády. Cukrářský sáček (nebo pytlík s odstřihnutým rožkem) naplníme krémem a ozdobíme cupcakes. Zdobička by měla mít kvůli hoblinkám širší konec. Na závěr dekorujeme cupcakes barevným zdobením a na vršek krému usadíme želatinové srdíčko.

Rajčatová bruschetta

Rajčatová bruschetta
Autor: archiv

Suroviny: 4 velká tvrdá rajčata, 2 vetší stroužky česneku, 50ml olivový olej, bazalka, bageta nebo ciabatta a sůl a bílý pepř.

Postup: Do hrnce dáme vařit vodu. Mezitím rajčata na špičce nařízneme do kříže. Do mísy si připravíme ledovou vodu (nejlépe vodu s ledem) na zchlazení rajčat. Do vroucí vody dáme spařit rajčata cca 1 minutu (musí zůstat pevná). Poté je vyndáme do ledové vody a necháme ochladit. Oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Pak nakrájíme na malé kostičky. Česnek nakrájíme na drobno a přidáme na rajčata. Bazalku nasekáme na hrubo a přidáme k rajčatové směsi. Dochutíme solí a pepřem a zlehka promícháme s olivovým olejem. Necháme odležet cca hodinu. Na sucho opečené zhruba centimetr vysoké plátky bagety namažeme směsí a podáváme.

Mražené jogurtovo-malinové pusinky

Mražené jogurtovo-malinové pusinky
Autor: archiv firem

Suroviny: 250 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 lžíci moučkového cukru a 30 kusů malin.

Postup: Jogurt smícháme s moučkovým cukrem, maliny vkládáme po jedné do silikonových formiček na bonbonky a zalijeme je jogurtem. Opatrně sklepneme a necháme zamrazit.

Koktejl Manhattan

Koktejl Manhattan
Autor: archiv firem

Suroviny: 5cl Johnnie Walker RED RYE FINISH, 2cl sladký vermut, kapka Angostura Bitters

Postup: Do míchací sklenice vložte led a odměřte všechny tekuté přísady a nápoj promíchejte barovou lžičkou. Pak ho přes sítko nalijte ideálně do skleničky a vložte třešničku na napichovátku.

Foto: Pražské řeznictví, Shutterstock, Haribo