Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ztratili jste klíče? 5 rad, co dělat!

/
  • Co dělat, když vám spadnou klíče do kanálu, nebo je ztratíte, ani nevíte jak?
    Co dělat, když vám spadnou klíče do kanálu, nebo je ztratíte, ani nevíte jak? (Matěj Smlsal)
    9. února 2017 ● 09:31

    Kde mám klíče? Tuhle otázku si položil určitě každý z nás a to nejednou! Poradíme, co dělat, když klíče ztratíte!

  • 1.

    Hledejte, hledejte, hledejte

    Znovu prohledejte všechny kapsy a přihrádky, zavzpomínejte, kdy a kde jste s nimi naposledy manipulovali, a třeba je nakonec na nějakém nejméně pravděpodobném místě objevíte. V případě, že jste byli předtím v autobuse, na nádraží, v obchodě, kině apod. – zkuste se nejdřív zeptat tam. Zákon stanoví, že všechny nalezené klíče by jejich nálezce měl odevzdat na oddělení ztrát a nálezů na příslušném magistrátu nebo obecním úřadu. I tam můžete zavolat. Naděje umírá poslední…

    Než začnete panikařit, prohledejte znova všechny kapsy.
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Volejte zámečníka

    Pokud je zřejmé, že vaše klíče jsou již skutečně v nenávratnu a vy nemáte ani přístup k náhradním, je potřeba přivolat zámečníka. „Určitě není dobré obrátit se hned na prvního, který vám vyjede při hledání na googlu,“ upozorňuje bezpečnostní expert FAB Jan Hrnčíř. „Bezpečnější je zavolat si do některého z autorizovaných servisních zámečnictví dané značky. V žádném případě se nepokoušejte otevírat dveře sami, mohli byste totiž zámek i dveře poničit.“ Zámečníkovi, který umí otevřít zámkové mechanismy šetrným a bezpečným způsobem, se samozřejmě musíte prokázat dokladem totožnosti a také dosvědčit, že jste majitelem objektu.

    Když ztratíte klíče, volejte zámečníka.
    Autor: fab.cz

  • 3.

    Vyměňte vložku

    Je to pokušení, nechat vše při starém a dát si jen přidělat nový klíč místo toho ztraceného. Někteří »zámečníci« vám to mohou dokonce nabídnout. „Nikdy na podobnou nabídku nepřistupujte, nic není nebezpečnějšího,“ varuje expert. „Nikdy totiž nemůžete vědět, v jakých rukou váš ztracený klíč skončil, takže riziko vykradení bytu je skutečně obrovské.“ Nová cylindrická vložka by měla být minimálně ve 3. bezpečnostní třídě.

    Když ztratíte klíče, volejte zámečníka
    Autor: fab.cz

  • 4.

    Poučte děti

    Asi nejčastěji ztrácí klíče děti. Měli byste je poučit, že pokud tato situace nastane, musí s pravdou ven a okamžitě to říci. Ne že si budou chtít tajně nechat přidělat kopii klíče od sourozence... „Člověk by měl mít stále na paměti, že jakmile dá klíč jednou z ruky a pustí jej z dohledu, může se s ním vlastně rozloučit – již není bezpečný,“ doplňuje Hrnčíř. 

    Když ztratíte klíče, volejte zámečníka
    Autor: fab.cz

  • 5.

    Vyzkoušejte zámek 2v1

    Jednou z možností, jak ušetřit čas i peníze jsou vložky 2v1, které jsou vybaveny dvěma sadami klíčů. V okamžiku, kdy klíč z první sady ztratíte, zámek jednoduše přeprogramujete na sadu druhou - pouhým zastrčením nového klíče. První sada klíčů je tak už nepotřebná a vy jste ušetřili čas i peníze za zámečníka.

    Zdroj: nenechtesevykrast.cz

    Když ztratíte klíče, volejte zámečník
    Autor: profimedia.cz

Témata

klíče zámek byt

Dnešní horoskopy