Například před vstupem na zamrzlou Brněnskou přehradu strážníci raději varují. Pozor si dejte i na té Lipenské, a to především, pokud vás napadne zkrátit si přes ni cestu autem – led totiž není dostatečně silný. Za běžných podmínek, tedy pokud neobsahuje příliš mnoho trhlin, bublin nebo rostlinného materiálu, by mělo stačit zhruba 6 cm ledu, aby se přes něj dalo bezpečně přejít. K bruslení se doporučuje pro jistotu centimetrů 7. K přejetí autem se ale neodvažujte, pokud led není alespoň 30 cm silný.

To ovšem platí pouze v té době, kdy se denní teploty většinou pohybují pod bodem mrazu. Při oblevě nebo zvýšení teplot, kdy je led rozměklý a mnohem méně pevný, je situace docela jiná a je lepší raději neriskovat a ledu se vyhnout.

Zásady bezpečného pohybu na ledě

Rozhodně na led nevstupujte, dokud se nepřesvědčíte o jeho síle a pevnosti. Pokud je led pokrytý sněhem, kalužemi nebo nečistotami, buďte obzvlášť opatrní. Mohli byste snadno litovat… Když uslyšíte praskání, vraťte se pochopitelně ihned na břeh. Pokud jste od břehu vzdálení a kvůli praskání není možné normálně odejít, lehněte si a rozprostřete svou váhu. Ke břehu se raději dostaňte plazením, snížíte tak riziko propadu do ledové vody.

Pokud se led láme příliš a nemůžete se na pevninu ani doplazit, zůstaňte ležet a volejte pomoc. Když už ve vodě skončíte, nepropadejte panice. Prudce kopejte nohama a ruce zeširoka rozložte na led. Neustálým kopáním se snažte dostat co nejdál bezpečně na led, a když se vám to podaří, plazte se nejkratší možnou cestou ke břehu.

Jestliže se pod led propadne někdo ve vašem okolí, rozhodně ho nechoďte zachraňovat ve stoje. Přibližujte se v kleče nebo opět plazením. K vytažení použijte delší předmět, například hokejku, větev, bundu, opasek, lano, nebo cokoliv, co máte po ruce. Vytaženému člověku se potom snažte zajistit co nejvíce tepla a suché oblečení. Když led začne praskat i pod vámi, vraťte se neprodleně na břeh a zavolejte hasiče přes tísňovou linku 150 nebo 112.

Pokud je led tenčí, než 6 cm, ani na něj nevstupujte. K rybaření je vhodný led silný minimálně 10 – 12 cm. Pro přejezd skútrem alespoň 13 – 15 cm, osobní automobil udrží pouze led silnější než 30 cm a s menším nákladním autem rozhodně nevjíždějte na led, který nemá minimálně 40 cm tlustou vrstvu.

 

Fotogalerie
4 fotografie