Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bramborový salát: 5 triků, jak mít ten nejlepší!

/
  • Nyní už stačí jen servírovat a dozdobit například citronem, plátky rajčat, papriky, petrželkou...
    23. prosince 2016 ● 09:31

    Aby byl bramborový salát ten nejlepší a rodina se olizovala ještě na Štěpána, poradíme vám 5 triků, jak udělat ten nejlepší!

  • 1.

    Správné brambory jsou základ

    Brambory jsou naprostým základem salátu a ne každý druh se do salátu hodí. Aby brambory držely pevný tvar a nerozvařily se, sáhněte po typu A nebo pro ty, které jsou označeny přímo jako salátové. Vybírat můžete také dle odrůdy – tradiční salátové jsou známé Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle.

    Výběr brambor je důležitý.
    Autor: shutterstock

  • 2.

    Míchejte opatrně

    Uvařené brambory nechte před loupáním a krájením vychladnout, aby se s nimi lépe pracovalo. Kousky brambor a zeleniny by měly mít podobnou velikost, pomůže vám kovová mřížka, kterou ingredience propasírujete. Vše promíchejte opatrně ve velké nádobě, abyste suroviny nerozmačkali. Kostičky si více zachovají svůj tvar, pokud promícháte nejprve zeleninu zvlášť a poté postupně přimícháváte brambory.

    Přidáme na drobno pokrájenou nakládanou okurku a vařená vajíčka. Můžeme zakápnout i trochou láku z okurek. Salát bude pikantnější.
    Autor: Foto Blesk - Dana Kolářová

  • 3.

    Nechte salát odpočinout

    Chutě salátu nevyniknou pouze tím, že suroviny správně a dostatečně promícháte, důležité je ho nechat odpočinout. Salát na Štědrovečerní hostinu proto připravte s předstihem den předem nebo hned ráno. Ideální doba uležení je pak přes noc. Brambory do sebe natáhnou chuť koření a ostatních přísad a výsledná chuť salátu je díky tomu výraznější.

    Nyní už stačí jen servírovat a dozdobit například citronem, plátky rajčat, papriky, petrželkou...
    Autor: Foto Blesk - Dana Kolářová

  • 4.

    Tradiční salát může být i netradiční

    Co domácnost, to recept na bramborový salát. Někdo přidává uzeninu, jiný zase vajíčko nebo celer. Proto co jednomu přijde jako tradiční varianta, která se předává z generace na generaci, to jinému připadá jako netradiční. Nebojte se proto chutě kombinovat nebo mimo majonézy přidat lehčí krémový sýr.

    Bramborový salát se salámem
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Servírování je důležité

    Pokud chcete, aby vypadal bramborový salát na talíři slavnostně, dejte si záležet také na servírování. Tvar salátu dodá tvořítko na šťouchané brambory. Na závěr pak pomocí zdobítka na dorty ozdobte majonézou a posypte třeba citronovou kůrou nebo kouskem ingredience, která je v salátu.

    Bramborový salát, smažený kapr nebo řízek - to jsou tradice vánočního stolu
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy