Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co ještě upéci: 3 recepty na vánoční cukroví!

/
  • Bez cukoví by to nebyly Vánoce!
    Bez cukoví by to nebyly Vánoce! (Fino)
    16. prosince 2016 ● 09:31

    Už máte napečeno, ale ještě byste chtěli rodinu přkvapit nějakým novým cukrovím? Zkuste nějaký z našich receptů!

  • 1.

    Išlské dortíčky

    Potřebujete: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých mandlí, 1 vejce, 2 lžíce kakaa holandského typu, 1 lžička strouhané citronové kůry

    Náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, špetka mleté vanilky, 2 lžíce meruňkové marmelády, 2 lžíce rumu

    Poleva: 100 g hořké kvalitní čokolády s 50 % kakaa, 5 lžic smetany ke šlehání

    Na ozdobu: celé loupané mandle nebo půlky vlašských ořechů

    Postup: Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si připravte náplň – v misce smíchejte všechny přísady. Troubu rozpalte na 160 °C.

    * Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji, vypadají totiž moc hezky). Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut.

    * Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout, a tím i zpevnit. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek.

    * Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem. Než budete dortíčky skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.

    Išlské dortíčky
    Autor: Fino

  • 2.

    Křehké ořechové mušličky


    Potřebujete: 280 g hladké mouky, 250 g másla , 1 vejce, moučkový cukr na obalení, 1 lžička mleté vanilky

    Na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, špetka mleté vanilky, špetka citronové kůry, 1 lžička rumu, 1 bílek

    Postup: Máslo nasekejte do mouky, přidejte vejce a vypracujte nejprve nožem a pak rychle rukama hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout na hodinu do chladničky. Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň, vznikne vám hustá kaše.

    * Na pomoučeném válu vyválejte z těsta plát asi 3 mm silný, vykrájejte z něj kolečka vykrajovátkem na linecké cukroví, a poté do středu každého dejte lžičku náplně. Nedávejte jí více, protože v troubě nabude a vylezla by vám na plech (pokud se to přece jen stane, po upečení ji snadno oříznete). Naplněné kolečko v půlce přehněte, v ohybu k sobě trochu přitiskněte a v nejširším místě nechte náplň vykukovat, tak vznikne mušlička.

    * Troubu předehřejte na 170 °C a mušličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Moučkový cukr prosijte s vanilkou. Pečte cca 15–20 minut, mušličky mají zůstat bledé. Po vyndání z trouby je ještě horké opatrně obalte či posypte vanilkovým cukrem (moučkovým cukrem s vanilkou). Nelekejte se, že jsou trochu měkké – po vychladnutí se zpevní.

    Křehké ořechové mušličky

    Autor: Fino

  • 3.

    Salát z tropického ovoce s domácím vaječným koňakem

    Potřebujete: 1 kg různorodého a barevného tropického ovoce, 2 lžíce agávového sirupu nebo 4 lžíce medu, šťáva z 1 citronu, 100 g spařených a vyloupaných mandlí

    Vaječný koňak: 3 žloutky, ½ lžíce sirupu z agáve nebo 1 lžíce medu, dřeň z 1 vanilkového lusku, 300 g slazeného kondenzovaného mléka, 200 ml tuzemského rumu

    Postup: Nejprve připravte vaječný koňak. Do nádoby elektrického mixéru nebo šlehače (jde i ručně metličkou) dejte všechny žloutky, přidejte k nim sirup či med a seškrábnutou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku. Důkladně promixujte (prošlehejte) – ve směsi nemají zůstat znatelné kousky žloutku. Přidejte kondenzované mléko a opět promixujte. Když máte hladkou hmotu, zapracujte stejně i rum, aby se vše spojilo. Nalijte do čisté lahve a nechte vychladit v chladničce. 

    * Ovoce oloupejte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a dávejte je do mísy (šťávu z ovoce zachyťte a přidejte do zálivky). Pak promíchejte sirup či med s citronovou i zachycenou šťávou a vmíchejte ji do salátu. Zakryjte fólií a nechte vychladit.

    * Salát zalévejte vaječným likérem až v miskách, ve kterých ho budete servírovat – nejlepší je, když si každý dá takové množství, jaké mu vyhovuje (nebo jaké mu dovolí rodiče).

    Tip: Na salát se nejlépe hodí sladké pomeranče, grapefruity, pomelo, ananas, banán, kiwi, karambola, mango, papája, ale použijte to, co máte rádi a co zrovna dobře nakoupíte. Vaječný likér si udělejte předem a rovnou ve větším množství. Kromě vanilky zkuste přidat špetku skořice, muškátového oříšku apod. Likér vám v dobře uzavřené lahvi a v chladničce vydrží několik měsíců a uležení mu svědčí. Je to skvělé pití na vánoční svátky i dárek pro přátele – tedy pokud ho nevypijete hned.

    Salát z tropického ovoce s domácím vaječným koňakem
    Autor: Fino

Dnešní horoskopy