Většina Čechů se kochá představou, že oslaví Štědrý den v zasněžené horské chaloupce a v náruči obrovské milující rodiny. Jsou kvůli tomu ochotni strpět i příbuzné, které normálně moc nemusí, a finančně kvůli takovýmto Vánocům »krvácet«.

Na podobný typ Vánoc by pár tisícovek rádo přihodilo 9 z 10 Čechů. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Home Credit připravila agentura STEM/MARK.

A šetrní Češi by dokonce kvůli velkým rodinným Vánocům i ochotně otevřeli peněženku a oželeli dárky. Připravit podobnou akci pro tolik lidí totiž není zadarmo. Takovýto typ Vánoc vyžaduje např. pronájem chalupy, obří nákupy jídla a složité přesuny velkého počtu lidí na jedno místo.

Čechům se ale sen o rodinných svátcích líbí natolik, že by si dokázali utáhnout vánoční opasky. Třetina dotázaných dokonce tvrdí, že se klidně vzdají i vánočních dárků. Další už ale tak radikální nejsou.

43 % by se spokojilo s alespoň symbolickým dárkem nebo s tím, že své překvapení dostanou přinejmenším děti. „Je to dobrá zpráva a vysílá to signál o tom, že Vánoce skutečně vnímáme jako čas blízkosti s těmi, se kterými nás něco spojuje,“ říká Jan Holoch z Home Creditu. Jenže má to háček. Velké rodinné Vánoce musí někdo zařídit. A do toho se už nikomu moc nechce.

Svátky trávíme poletováním

I když Štědrý večer nejčastěji trávíme jen s partnerem a dětmi, na příbuzné o svátcích nezapomínáme. Svátky v rozlétaném návštěvním stylu tráví podle průzkumu hned dvě třetiny Čechů.

Řada z nich by tak pro změnu přivítala netradiční společné Vánoce, a dokonce by většina (89 %) ráda podala organizátorovi pomocnou ruku. Jenže právě na osobě »hlavního organizátora« to vázne.

Ideu o velkých rodinných svátcích totiž neničí nedostatek peněz ani času, ale chybějící člověk s nápadem a sílou ho dotáhnout do vítězného svátečního konce.

Češi neradi změny

Češi jsou »konzervy«. I když touží po obřím rodinném setkání, skutečnost je jiná. Většina jich zůstává doma jen s partnerem a dětmi. Moře nebo hory volí jen hrstka nadšenců, stejně jako pobyt v lázních.

A samozřejmě existují lidé, bez kterých by ostatní Vánoce vůbec nemohli oslavit. V práci tak nejkrásnější den roku stráví 1,9 procenta lidí.

Vánoce přivítáme doma

Většina Čechů se sice touží u vánočního stromečku setkat i s těmi nejvzdálenějšími příbuznými, realita je ale »doběhne«. Svátky doma a jen v kruhu svých úplně nejbližších tak podle průzkumu stráví 8 z 10 dotázaných.

„Lidé mají své zvyky a rituály, které se dům od domu liší – aby měli svůj klid a nemuseli se přizpůsobovat, slaví Češi Štědrý den nejraději v užším kruhu. Teprve další dny pak objedou i ostatní příbuzné,“ myslí si Holoch.

Fotogalerie
14 fotografií