Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás vysoký tlak? 9 tipů, které vám zlepší zdraví!

/
  • Vysoký tlak je metlou Čechů.
    Vysoký tlak je metlou Čechů. (Shutterstock.com)
    23. listopadu 2016 ● 09:31

    Vysoký ktevní tlak je metlou Čechů. Hypertenzí trpí na 40 % populace a takřka 90 tisíc lidí ročně postihne infarkt! Jestli vás tato nemoc bude trápit či ne, přitom můžete do velké míry ovlivnit sami.

  • 1.

    Pozor na nadváhu a zadržování vody

    Omezení solení je historicky hlavním dietním opatřením v léčbě hypertenze. Dvě mouchy jednou ranou zabijete, pokud vyměníte průmyslově zpracované potraviny plné tuku a soli za ovoce a zeleninu. Pět porcí ovoce a zeleniny pomůže zvýšit příjem draslíku, a navíc díky obsažené vláknině pomůže zasytit při nízkém kalorickém příjmu. Pozor, i nárazová konzumace nevhodné potraviny (např. uzeniny) může přivodit zadržování vody a zhoršení tlaku na několik dní.

    Obezta je hlavní příčinou vysokého tlaku.
    Autor: profimedia.cz - ilustrace

     

  • 2.

    Přidejte draslík

    Na zlepšení krevního tlaku se podle studií může podílet i mírný vzestup příjmu draslíku. Dopřávat byste si měli například rajčata či domácí kečup, houby, luštěniny, citrusy, banány, ořechy a celozrnné výrobky. Relativně vyšší obsah draslíku má i kvalitní čokoláda s vyšším obsahem kakaa.

    Pikantní rajčatové pyré
    Autor: scom, ara

     

  • 3.

    Chvála česneku

    Snadno dostupným pomocníkem je obyčejný česnek, který na vyšší tlak užívali lidé už ve starověkém Řecku. Za rozumnou dávku se uvádí 1 stroužek denně, nebo po 2-3 týdny 1-2 stroužky česneku s týdenní přestávkou. Konzumace česneku snižuje tlak u lidí s hypertenzí, zatímco normální krevní tlak neovlivňuje.

    Česnek pomáhá i proti vysokému tlaku.
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 4.

    Káva už není strašák

    Kofein sice může vést k přechodnému zvýšení krevního tlaku i tepové frekvence, přímý vztah hypertenze a kávy však nebyl prokázán. Pokud si tedy dopřáváte jeden či dva šálky kvalitní kávy denně, nemusíte se nijak omezovat. Vyhnout byste se měli turecké, »zalévané« kávě, obsahující kvůli dlouhému louhování nežádoucí množství kofeinu i dalších látek, které zbytečně zatěžují organizmus.

    káva
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 5.

    Omezení alkoholu

    Nadměrné popíjení alkoholu, byť nárazové, může být výrazně rizikovým faktorem pro vznik hypertenze. Zatímco malé množství alkoholu může působit mírné roztažení cév, vyšší příjem alkoholu už není nejen z pohledu krevního tlaku žádoucí.

    Zapomeňte teď na chvíli na alkohol.
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 6.

    Pozor na grapefruity

    Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv by se grapefruitům měli vyhýbat všichni hypertonici, kteří berou léky na vysoký tlak. Grapefruitová šťáva totiž významně snižuje přeměnu některých léků ve střevě, kdy se do těla vstřebá mnohem více účinné látky, než je zamýšleno. 

    Grapefruity nejsou pro vysoký tlak dobré
    Autor: Shutterstock

     

  • 7.

    Zapojte pohyb

    Hýbat byste se měli alespoň 5x týdně (svižná chůze, plavání, jízda na kole). Začít můžete půl hodinkou a až si tělo zvykne, zátěž pomalu navyšujte. Pravidelná fyzická aktivita posiluje srdce, které je poté schopné pracovat s mnohem menším úsilím. Vyberte si takový sport, který vás bude bavit – může to být jóga, plavání, nebo třeba práce na zahrádce či procházky se psem.

    Pohyb vám pomůže vždy.
    Autor: archiv

     

  • 8.

    Omezte stres, naučte se relaxovat

    Každý den byste si měli umět udělat čas pro sebe a investovat ho třeba do účinné relaxace, která odbourá nahromaděný stres. Vyzkoušejte např. meditaci všímavosti (mindfullness), která má mnoho prokázaných pozitivních účinků. Spočívá v prostém soustředění na prožívaný přítomný okamžik. Pokud se chcete odpoutat od rušivých myšlenek a dostat se do přítomnosti, soustřeďte se na vlastní dech.

    Naučit se odpočívat je důležité.
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 9.

    Měřte se sami

    Cennou informací pro ošetřujícího lékaře jsou záznamy vlastního pravidelného měření. Odstraní se tak nepřesnosti měření dané tzv. syndromem bílého pláště, kdy má pacient vyšší tlak při měření v ordinaci, než obvykle. Navíc lze průběžně kontrolovat, zda tlak nevykazuje patologické výkyvy. „Domácí měření se však musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat a situaci zhoršovat,“ uvádí odborník Zdeněk Rotal.

    Tlak si můžete měřit doma.
    Autor: Omron

Dnešní horoskopy