1. Pneumatiky

Pravidla udávají, že je potřeba přezout zimní pneumatiky ve chvíli, kdy teplota klesne pod 7 stupňů. Ale pozor! Pokud jste ještě nepřezuli, riskujete! Zákon nařizuje zimní pneumatiky od 1. listopadu. Pro bezpečnou jízdu na zimních pneumatikách také platí pravidlo 4 x 4: tedy čtyři stejné zimní pneumatiky s hloubkou dezénu minimálně čtyři milimetry.

2. Podvozek

Pokud však nebudete mít v pořádku podvozek, pneumatiky situaci nezachrání. Pouze kombinace správně seřízeného podvozku (geometrie, brzdy, tlumiče, vůle v řízení) a správného tlaku v pneumatice zajistí optimální využití investice do zimních plášťů. Správně nastavená geometrie však nemá vliv pouze na bezpečnost vozidla, ale také na komfort jízdy a ekonomiku provozu. Naopak špatná geometrie zhoršuje jízdní vlastnosti vozidla.

3. Provozní náplně

Nezapomeňte také zkontrolovat chladicí kapaliny a kapaliny v ostřikovačích. Nejen, že je potřeba obě dvě tekutiny doplnit, ale hlavně musíte použít zimní varianty. Zimní směs do ostřikovačů nalijte zavčasu, tedy ještě před příchodem prvních mrazíků. Pokud tak neučiníte, kapalina může zmrznout a roztrhnout plastovou nádržku. Je rovněž dobré zkontrolovat stěrače a všechna pryžová těsnění dveří ošetřit silikonem. Zabráníte tak přimrzání. Totéž platí i pro zámky.

4. Autobaterie

Zima dává autobaterii hodně zabrat, protože musí auto nastartovat i v minusových teplotách. Vyplatí se vám nechat si přeměřit výkon baterie a popřípadě si ji nechat dobít či pořídit novou. Tak vás totiž jistě při ranních mrazících nenechá ve štychu.

5. Osvětlení

V zimě se noci prodlužují a denního světla je tudíž méně. Nepříznivé počasí rovněž snižuje viditelnost, a tak platí pravidlo: „ Jezdím tak rychle, jak daleko vidím“. V domácích podmínkách není kontrola seřízení světlometů jednoduché. Jistě však pouhým pohledem, zda jsou kryty světel zašlé nebo jsou v pořádku.

6. Speciální výbava

Nezapomeňte si také do auta naložit škrabku a smetáček. Určitě také vyměňte koberečky za gumové, protože jsou pro vlhké zimní počasí vhodnější. Jistě si své místo v autě zaslouží i sněhové řetězy.Jejich aplikaci si nejlépe vyzkoušejte ještě v klidu doma, ať nepropadnete panice, když bude třeba je nasadit.

Fotogalerie
29 fotografií

Další články na Blesk.cz: