Chmel pro pivo Zubr Grand z prvního chmele ručně načesali zaměstnanci pivovaru Zubr a letos poprvé i sami fanoušci. Výsledek míří v těchto dnech k zákazníkům, kteří mohou sami posoudit, jak se čerstvému vítězi soutěže České pivo 2016 mezi jedenáctistupňovými pivy, ležáku Zubr Grand, speciální edice povedla.

Alfou a omegou pro pivo s výrazným aroma a hořkostí je právě čerstvý chmel. Vařit pivo z takového chmele je pro každého sládka přímo sváteční událost. Sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková to sama potvrzuje: „Čerstvý chmel není možné dlouho skladovat, s vařením piva je proto nutné začít prakticky okamžitě. Chmel je základní surovina a každá odrůda má specifické vlastnosti, které pivu dodávají jedinečnou chuť a vůni. My proto pro naše piva vybíráme jen to nejlepší a spolupracujeme s místními chmelaři v tršické chmelařské oblasti, kde se pěstuje Žatecký poloraný červeňák, který patří k nejkvalitnějším chmelům na světě.“

Pivo musí ležet

S vařením piva se začíná na varně a dále se pokračuje kvašením na otevřené spilce až po dozrávání v ležáckém sklepě. Pivo se vaří na dva rmuty, a tím si bere to nejlepší ze sladu i chmele. Největší důraz se klade na prvotřídní kvalitu chmele a na způsob dávkování. Na to nejvybroušenější pivo se nesmí spěchat. Svoji výraznou hořkost a charakteristickou chuť si ručně česaná várka piva Zubr Grand získává dlouhým zráním v ležáckém sklepě. Čekala tam bez mála dva měsíce a nyní je konečně připravena k ochutnání.


Piva se pije méně, neplatí to ale pro Zubra

Zdálo by se, že když Čech vypije v průměru o litr piva méně než o rok dříve, není to žádná katastrofa. Jenže v celkovém součtu to dává již poměrně velké číslo. V loňském roce se totiž v České republice vypilo 143 litrů piva na osobu a rok, což je o jeden litr piva za rok méně, jak uvádí ČSPS. Ačkoli celorepubliková spotřeba poklesla, pivovar Zubr jde trendu navzdory a jeho loňský výstav se vyšplhal na 255 tisíc hektolitrů. „V loňském roce jsme zaregistrovali zhruba šestiprocentní nárůst, v sudovém pivu na tuzemském trhu je nárůst dokonce osmiprocentní,“ popisuje situaci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Autor: Pivovar Zubr

Pivaři jsou rok od roku náročnější

V poslední době dochází na pivním trhu k zásadním změnám. Konzumentům už nestačí jen „stará dobrá desítka“, naopak zajímají se o novinky, nové nabídky a také o výrobu a suroviny, ze kterých se pivo vaří. „Zvyšující se tlak na kvalitu obecně je v oboru potravinářství stále viditelnější a to je dobře. Vzhledem k tomu, že pro nás byla kvalita vždy prioritou, vidím to jako naši velkou výhodu,“ říká Nataša Rousková. Slova sládkové jako důkaz stvrzuje čerstvá výhra v degustační soutěži České pivo 2016, kde mezi jedenáctistupňovými pivy získal Zubr Grand 1. místo. Druhé místo v kategorii světlých výčepních piv si odnesl Zubr Gold a bronz Zubr Classic. Za posledních 13 let tak pivovar Zubr získal více než 60 ocenění.