Kolik to obnáší?

Některé školy poskytují rodičům přesné seznamy již několik týdnů dopředu, jiné se začátkem roku. Část pomůcek poskytne možná škola, většinu věcí ale musíte poshánět vy. Seznamy se mohou podle typu zařízení různit. V konečném součtu se ale útrata příliš neliší.

ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ V hodnotě cca 2500 Kč

školní taška,penál,kapsář, obyčejné tužky, ořezávátko, guma, pastelky

box na sešity, přezůvky, sáček na přezůvky

PRO OSOBNÍ POTŘEBU V hodnotě cca 250 Kč

láhev na nápoj, box na svačinu

TĚLESNÁ VÝCHOVA V hodnotě cca 1500 Kč

oblečení a boty na tělocvik (cvičky i tenisky na ven),sáček na oblečení na tělocvik

Výtvarná VÝCHOVA V hodnotě cca 400 Kč

modelína, nůžky, lepidlo, barevné papíry, voskovky, vodové barvy, sada štětců, kelímek na vodu, hadřík na štětce, zástěra nebo staré triko, kufřík či krabice na výtvarné potřeby, podložka (igelit/ubrus)

PRO OSOBNÍ POTŘEBU V hodnotě cca 250 Kč

láhev na nápoj

box na svačinu

Autor: Shutterstock

Využijte slevy na školní potřeby

Nejen výbava pro prvňáka je finančně poměrně náročná. S vyššími ročníky se zvyšují i nároky na školní výbavu a ačkoli již nemusíte pořizovat školní tašku, výdaje na vás čekají jinde: dítě možná potřebuje nový počítač, tiskárnu, mobil, sportovní vybavení. Nemáte-li peněz nazbyt, vyplatí se hledat výhodné koupě. A nemusíte čekat jen na tradiční letní výprodej.

Každým rokem je se začátkem školy obvykle potřeba koupit nejen nové tenisky a přezůvky, ale také oblečení na běžné nošení, přičemž čím je dítě starší, tím obvykle nároky stoupají. Starší školáci se již neobejdou bez počítače, tabletu a vůbec potřebují množství dalších věcí, které rovněž nejsou levné. Jak uspořit?

KONEC LÉTA

Především oděvy a obuv se vyplatí nakupovat v letních výprodejích, které v tuto chvíli vrcholí. Výběr už sice nemusí být tak široký, jak byste si přáli, ale úspora je tím pádem vysoká, dosahovat může i 70 až 80 procent.

VÝHODNĚ V AKCI

Zejména u dražších věcí, jakými jsou počítač, notebook, tiskárna, mobil, se vyplatí vyčkávat na akce, které prodejci pravidelně vyhlašují. Zvýhodněná koupě se sice nemusí týkat zrovna toho konkrétního modelu elektroniky, který vaše ratolest vyžaduje, ale třeba pochopí finanční důvody a svůj úkol splní podobný model se stejnými schopnostmi při nižších nákladech.

Na tužkách, pastelkách či modelínách tisíce neušetříte, ale i tady lze pořídit výhodněji a koupit tak například kvalitnější zboží za dobré ceny. Využít lze nejrůznější slevové kupóny, kterými se dnešní trh jen hemží a které poskytují výhody při nákupech nad určitou finanční hranici, slevy na celý nákup v určitých dnech atd.

Z DRUHÉ RUKY

Celoročně je pak možnost nakupovat vybrané potřeby v  aukcích a bazarech. Nemusí to být vždy zboží použité či zastaralé. Lze touto cestou pořídit i věci, které se jednoduše někomu nehodily, případně byly využity jen krátce. Je samozřejmě potřeba vybírat a hledat a pokud nakupujete tímto stylem na internetu, vyplatí se činit tak pouze na ověřených serverech.