„Nejvíce se zranění objevují na jaře, kdy si většina běžců se ztuhlým pohybovým systémem jde po dlouhé zimě opět zaběhat,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

O rizicích tohoto, pro mnohé, velmi snadno dostupného sportu, se totiž moc nemluví. Nejvíce jsou namáhány klouby, zejména pak kyčle a kolena. Proto se tento sport neobejde bez speciální obuvi, do které se vyplatí zainvestovat.

Zátěž se doporučuje navyšovat postupně. Ideální je běh kombinovat i s jiným sportem. Naprosto zásadní je upřednostňovat spíše měkčí povrch jako jsou atletické dráhy nebo lesní cesty. Při běžeckém došlapu se musí naše tělo vyrovnat s tlakem, který je 2 – 3x vyšší, než je naše hmotnost, takže došlap na tvrdý povrch není při běhu pro klouby a vazy úplně ideální.

Problémy vzniklé v končetinách, se navíc mohou přenést i na páteř. „Při nadměrné či nerovnoměrné zátěži může dojít k poškození kloubů, které někdy vede až ke vzniku úponových bolestí a artrózy,“ upřesňuje primářka.

Běh se navíc nehodí pro každého. Zejména pak lidé s nadváhou, artrózou nebo chronickými bolestmi pohybového aparátu, by se měli mít na pozoru. Naopak u zdravých jedinců slouží běh jako prevence osteoporózy. To platí hlavně u lidí, kteří jsou min. 3x týdně v aktivním pohybu, což napomáhá uchovat správnou hustotu kostí.

Proč vsadit na běh?

1. Zvedne vám náladu

2. Zlepší celkovou vytrvalost

3. Prospívá pohybovému aparátu

4. Dělá dobře srdci a cévnímu systému

5. Vylepší vám kondici

6. Posílí funkci plic

7. Pomáhá snížit vysoký krevní tlak i cholesterol

8. Pravidelný pohyb prospívá kloubům a zpevňuje svaly a vazy

9. Můžete ho provozovat prakticky kdekoli

10. Dá se provozovat s minimálními finančními náklady