Designéři sledují trendy a novinky nejen v oblasti kuchyňského nábytku, ale i ohledně elektrospotřebičů, u nichž jde trend ruku v ruce se zdravou výživou a úpravou potravin. Velký zájem je o pečení v páře, které se dá zvládnout zcela bez tuku i soli.

Autentičnost nových materiálů – to je jeden ze stěžejních pojmů kuchyňských trendů pro rok 2016. Nové materiály používané na dvířka, bočnice, či pracovní desky nejsou od přírodních materiálů okem ani hmatem téměř rozpoznatelné. Jejich velkým benefitem je snadná a rychlá údržba, což ocení nejen maminky s malými dětmi, ale i všichni, kteří jsou časově velmi vytíženi a nestíhají se věnovat dennodenně domácímu úklidu. Navíc na rozdíl od přírodních materiálů, které časem mění tvar i barvu, si jejich dokonalé imitace zachovávají svou barevnost a nevysychají. „My máme v nabídce povrchy, které vypadají úplně stejně jako dřevo - včetně patiny dodávající punc letitosti a nepravidelných rýh v novém povrchu. Dokonce v sortimentu dvířkoviny nabízíme také materiály imitující beton,“ informuje Iva Vrbová, manažerka Kuchyňských studií DATART.

Technologickou novinkou v kuchyních jsou ultramatné povrchy, které jsou svou strukturou podobné pískovanému sklu. Zajímavým trendem je naopak superlesk, kdy povrch vypadá úplně jako zrcadlo.

Jací jsou ovšem Češi při plánování kuchyně? Podléhají horkým novinkám, nebo jsou spíše konzervativní?

„Přestože se českým zákazníkům líbí barevné kuchyně, během objednávky raději sáhnou po neutrálních barvách. Z dlouhodobého hlediska si konkrétně nejvíce objednávají bílé kuchyně v kombinaci s dřevem,“ říká Iva Vrbová a dodává: „Podle evropských designérů jsou letošním hitem šedé odstíny kuchyní. Očekáváme tedy, že si je naši zákazníci oblíbí.“

Foto: Datart