1) Nepouštějte je dovnitř

Nejlepší prevencí je myši do domu prostě nepustit. Utěsněte škvíry a štěrbiny. Polyuretanová pěna myši nezastaví, ale její používání je snadné. Spolehlivější je beton, sádra, nebo tmel.

2) Odstraňte lákadla

Hlavní motivací hlodavců je získání potravy. Ukládejte proto potraviny (i zvířecí) do pevně uzavíratelných nádob, lůžkoviny, oblečení a podobně zavřete do plastových krabic. Všechny věci, které přišly do styku s myšmi, pořádně omyjte a raději vydezinfikujte třeba savem, protože mohou být znečištěné močí nebo výkaly.

3) Klaďte pasti

Použít můžete klasickou dřevěnou sklápěcí pastičku, nebo nějakou její vylepšenou kovovou či plastovou verzi. Jako návnada se do pastí dává kousek sýra, čokolády, slaniny, ořechu nebo opečeného chleba. Pokud nechcete myši zabíjet, použijte past ve tvaru domku. Na jednu návnadu chytíte několik myší najednou. Vlezou úzkým otvorem dovnitř, ale už se nedostanou ven. Pak je můžete odnést a vypustit do přírody. Pokud se ale hlodavci přemnoží, pasti nic neřeší.

4) Plašte je elektronicky

Myši můžete zkusit vypudit elektronickými plašiči – to jsou ty skřínky na baterie nebo do sítě, které vyluzují pro hlodavce nepříjemné zvuky. Ultrazvuk se ovšem nešíří skrz zdi, takže je třeba více plašičů nebo alespoň nechat otevřené dveře. Pozor, ultrazvuk vadí všem domácím zvířatům i psům. Plašiče pořídit už od 500 Kč.

5) Podporujte predátory

Pokud chcete vést boj s hlodavci přirozenou cestou, podporujte jejich predátory, například poštolky, káňata, puštíky či sovy. Nejsnadnější je pořídit si kočku či psa.

Chemie jako poslední možnost

Používání jedovatých nástrah si nechte jako poslední možnost. Mohou to být granule či jedovatá zrnka obilí. Seženete také pytlíčky s jedem či parafínové bloky, vhodné i do vlhka. Myši se po požití přestane srážet krev a zvíře vnitřně vykrvácí. Tento způsob je nejrizikovější, zvlášť pokud máte děti, nebo domácí zvířata. Domácí zvířata navíc mohou mít problémy, i když pozřou otrávenou myš.