„V mrazech snižují mazové žlázy produkci lipidů na minimum, proto musíme sáhnout po hutnějších krémech. Důležité je udržování dostatečné vlhkosti v pleti, protože jinak se poškozuje povrch kůže,“ vysvětluje Petra Řehořková z Petra Clinic.

Popraskané rty

Rty jsou kvůli mrazu často popraskané. Základem pravidelné péče o rty je peeling. Jak na to? Smíchejte bílou vazelínu se lžičkou vody a trochou jedlé sody či cukru. Jemnými krouživými pohyby rty vydrhněte. Po ruce mějte vždy výživný balzám na rty.

Citlivá pleť

Jakmile teplota klesne pod bod mrazu, je na čase začít používat krémy s označením zimní. Ten by měl hydratovat, vyživovat a chránit také před UV zářením. Použít můžete také pár kapek rostlinného oleje třeba z obilných klíčků. Olej použijte i pod noční krém, čímž docílíte hydratace a zabráníte tvoření vrásek.

Začervenalá pleť

Při delším pobytu venku je pleť citlivá. Zklidnit ji můžete heřmánkovým odvarem. Vlažný ho naneste na tampon a přiložte na pár minut na červená místa. Poté použijte hydratační krém.

Drsné ruce

Noste rukavice, používejte krémy na ruce a dopřejte jim peeling. Nikdy nenořte prokřehlé ruce do horké vody. Na běžné mytí používejte spíše vlažnou vodu. Vyhnete se tak zbytečnému vysušování pokožky.

Suchá kůže

Zkuste do koupele přidat pár kapek oleje. Pak se jemně osušte. Pokožku nedrhněte, spíše ručník jemně přikládejte a rozprašte po těle růžovou nebo heřmánkovou vodu.

Potraviny pro vaši krásu

* Červená paprika: udržuje pokožku vláčnou a jemnou díky obsahu vitaminu C a brzdí proces stárnutí.
* Salátová okurka: Díky vitaminům C a B dodává pleti lesk a potřebnou výživu. Okurky skvěle hydratují a osvěžují.
* Ořechy, avokádo, rostlinné panenské oleje, tučné ryby: suchá pleť potřebuje zdravé tuky, které jí dodají potřebnou výživu zevnitř.
* Mléčné produkty, tvaroh, zmrzlina: citlivá pleť se sklonem k ekzémům ocení konzumaci ochlazujících potravin.