Jaké jsou druhy?
Dýně florfruit
Tato dýně je charakteristická svojí sladkou chutí, velmi podobnou syrové nebo vařené mrkvi. Skladovaná ve vhodném prostředí vydrží až do další sklizně. Je vhodná pro přípravu polévek, ale i jako příloha k pečením nebo dušeným masům.
Dýně máslová
Dýně máslová je výbornou ingrediencí do polévek a nádivek do drůbeže nebo jiného masa. Hodí se také do moučníků i jako zvláčňující příměs do těsta. Skvělá je také k těstovinám a rýži. Dá se rovněž grilovat. V neposlední řadě se z dýně máslové dají vyrobit marmelády, džemy, džusy a spolu s ovocem také kompoty.
Dýně hokaido
Je bohatá na minerální látky jako například vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitaminy A, B a C. Je vhodná při redukční dietě a pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních chorobách. Používá se do polévek a omáček. Má jemně nasládlou, oříškovou chuť a při tepelném zpracování se nemusí loupat.
Muškátová dýně
Za syrova chutná velmi podobně jako meloun Galia. Je vhodná pro jakékoliv použití v kuchyni, zejména pak na přípravu polévek, dýně na sladko, do koláčů nebo jako zavařenina. Výborné jsou také marmelády, ale dá se konzumovat i jen tak, bez tepelné úpravy.
Okrasné maxi dýně
Dýně není jen pochutina, je to také symbol podzimu. Okrasné dýně se nedoporučují ke konzumaci, dlouho však vydrží a jsou ideální k výrobě tradičních dýňových luceren.
Tyhle dýňové dobroty musíte zkusit!
Pikantní polévka
Postup: Ve větším hrnci osmahněte na olivovém oleji nakrájenou
cibuli, chilli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájené kousky dýně
hokaido a brambory, posypte kari kořením. Minutu nebo dvě restujte. Do
hrnce přilijte kokosové mléko, přikryjte poklicí a duste, dokud brambory a
dýně nezměknou. Pak rozmixujte tyčovým mixérem.
Rizoto
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte polovinu másla a cibuli na něm usmažte dozlatova. Mezitím nakrájejte dýni na tenké nudličky a přidejte k cibuli. Krátce opečte. Poté přilijte vývar, osolte a opepřete. Přisypte rýži. Vařte 10–14 minut na mírném ohni. Když je rýže měkká, přidejte zbytek másla, nastrouhaný parmazán a najemno nasekanou petrželku. Nechte pod pokličkou několik minut odstát, aby se chutě dobře promíchaly a dýňové rizoto podávejte.
Kompot

odstraňte skořici nebo vanilku a plátky citronu a obvyklým způsobem připravené sklenice zavařujte při 95 °C 10 minut.
Jak vybírat?
Lepší jsou dýně těžké, které obsahují více dužiny. Příliš lehká dýně může být vyschlá nebo plná semínek. Zralost dýně lze rozpoznat podle suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a také podle tvrdosti slupky.
Jak uchovat a skladovat?
Při sklepním skladování se vyhýbejte nezralým, nahnilým a vlhkým kusům. Další variantou je výroba kompotů nebo pyré. Dýně můžete také zamrazit. Z čerstvého plodu stačí vydlabat semínka, rozkrájet ho na měsíčky, vložit do igelitových sáčků a zmrazit.
Dýňové zajímavosti
* Semínka nevyhazujte: Stačí je propláchnout vodou a nechat usušit. Takto zpracovaná semínka se dají konzumovat bez dalších úprav.
* Dýně příznivě působí na zažívání
* Posilují imunitní systém?
* Uklidňují nervy
* Snižují hladinu tuků v krvi
* Podporují správnou činnost srdce a slinivky
* Prospívají ledvinám a močovým cestám
* Pomáhají při revmatismu, dně a ateroskleróze