Jsou tu od pradávna. Prvotní lízátko se objevilo už v pravěku, ve chvíli, kdy lidé
našli med a navinuli ho na klacík, aby si na včelí laskomině pochutnali. Opravdový předchůdce dnešní cukrovinky se objevuje až v 17. století. V této době se začaly vyrábět sladkosti z rozpuštěného cukru, kterým se obalilo dřívko a nechal se ztuhnout.
Průmyslová výroba se ovšem rozjela až začátkem 20. století v USA. Prvním, kdo začal lízátka vyrábět, byl v roce 1908 cukrář Georg Smith. Napadlo ho, že do svých bonbonů bude vkládat špejli, aby si na nich zákazníci mohli pohodlněji pochutnávat. A svůj vynález pojmenoval po oblíbeném dostihovém koni Lolly Pop. Lízátka pak vyráběl ručně až do roku 1916, kdy sestrojil přístroj na jejich hromadnou výrobu. Pak už lízátka vítězně táhla světem.
Proč si líznout?
* Díky přirozenému lidskému reflexu – sání, snižuje lízátko napětí a stres.
* Podporuje soustředění.
* Existují i lízátka, která obsahují pravé ovocné šťávy a navíc i základní vitaminy, jako je C, E, B12, B6 a niacin.
Léčivá lízátka
Lízátka nejsou jen cukrovinka, ale mohou i léčit. Vyrábějí se lízátka proti stresu, která obsahují ženšen a rozchodnici růžovou, lízátka proti těhotenské nevolnosti i lízátka proti kinetóze.
Udělejte si doma
✔ 1 šálek cukru
✔ ½ šálku kukuřičného sirupu
✔ ¼ šálku vody
✔ 1 lžíci extraktu dle vaší chuti (vanilka, kokos, ovoce, apod.)
✔ potravinářské barvivo (není nutné)
✔ formičky na lízátka (pečivo, zmrzlinu, apod.)
✔ špejle nebo dřívka
Postup: Do formiček vložte dřívka. Smíchejte cukr, sirup a vodu, za míchání nechte cukr zcela rozpustit. Pak přiveďte do varu. Poté vložte teploměr a nechte vařit bez míchání, než teplota dosáhne 145 °C. Poté odstavte a nechte stát, dokud tekutina nepřestane bublat. Vmíchejte extrakt (a barvivo). Lžící naplňte formičky, dávejte pozor, aby dřívko bylo ponořené. Nechte vychladnout, ztvrdlé pak vyklepněte z formiček a zabalte do celofánu. Při pokojové teplotě vydrží až 1 měsíc.