1. Poraďte se u zámečníka

 „Stačí si s sebou vzít klíč od domu,“ radí Jan Hrnčíř ze společnosti Assa Abloy. „Dobrý zámečník hned podle něj pozná, jakou cylindrickou vložku ve dveřích máte a zda ji není potřeba vyměnit. Buď proto, že už je stará a překonat ji není pro zloděje žádný problém, nebo proto, že na ni výrobce již nemá certifikaci.“ V tom případě byste totiž i po vloupání měli problém s pojišťovnou.

2. Svatá trojice: Dveře – kování – vložka

Cylindrická vložka ve vchodových dveřích by měla mít minimálně 3. bezpečnostní třídu, stejně tak bezpečnostní kování i samotné dveře. V případě, že byste měli super vložku namontovanou ve starých papundeklových dveřích, pojistka vám v případě loupeže pravděpodobně uznána nebude.

3. Pojistěte se

Pořádně si prostudujte pojistnou smlouvu, v níž najdete všechny podmínky, za nichž vám bude pojistka uznána – tzn. jakým způsobem musíte mít svůj byt zabezpečený.  

4. Pozor na okna a balkony

Pozornost věnujte také přístupným oknům a proskleným lodžiím. Existují bezpečnostní fólie, které rozbití výrazně ztíží, nebo si pořiďte mříže. „Hrubá síla zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla,“ připomíná Jan Hrnčíř z Assa Abloy.

5. Nechlubte se

Zprávu o tom, kdy a kam se chystáte na dovolenou, nesdělujte prostřednictvím sociálních sítí celému světu. Být diskrétní se v tomto ohledu skutečně vyplatí. I policie potvrzuje, že zloději jsou na sítích jako doma a že spoustu tipů, kam zavítat, nacházejí právě tam.

6. Schovejte cennosti do trezoru

Schovejte veškeré cennosti, doklady, šperky i drobnou elektroniku. Ideálně, když máte doma zabudovaný trezor do zdi.

7. Schránku nechte sousedovi

Domluvte se se sousedem, aby vám v době vaší nepřítomnosti vybíral schránku. Nic nepřiláká zloděje víc než přetékající schránka.

8. Nezatahujte rolety a sviťte

Zatažené rolety nebo závěsy dávají zloději na vědomí, že v bytě nikdo není. A navíc se jim lépe krade. Naopak – využít můžete elektronické spínací zařízení, které lze nastavit tak, že v určitých intervalech rozsvěcuje a zhasíná světla nebo televizi. „Moderní řešení si umí pamatovat vaše návyky a po čas dovolené rozsvěcují a zhasínají jednotlivé místnosti tak, jako kdybyste byli doma,“ podotýká Hrnčíř. „Postačí však i zásuvka s mechanickými hodinami a v ní připojená bezpečná lampička.“ 

9. Schovávejte si účtenky

Je velice praktické sepsat si všechny vaše cenné věci, včetně výrobních čísel, a nafotit si je. Schovávejte si také všechny účtenky. Pomůže vám to nejen při jednáních s pojišťovnou, ale také policii při pátrání.

10. Využijte elektronické hlídače

Stojí za zvážení, zda neinvestovat i do některého z množství poplašných systémů, které jsou dnes výrazně dostupnější než dříve. „Bezpečnostní systémy dnes dokážou komunikovat přímo s policií, a ta tak může lupiče vytáhnout přímo z vašeho obýváku, zatímco vy právě rozrážíte vlny Jadranu,“ uzavírá Hrnčíř.

Zdroj: www.nenechtesevykrast.cz a www.fab.cz