1. Zdroje energie

V první řadě se rozhodněte, zda budete grilovat na dřevěném uhlí nebo na grilu plynovém či elektrickém. Každý z těchto tří základních typů má své výhody a nevýhody

2. Jak velká společnost

Na příliš velkém grilu připravíte i hostinu jen pro dva, ale budete zbytečně plýtvat energií, na příliš malém grilu se při velké společnosti nestihnete pobavit. Vybírejte tak i podle toho, pro kolik lidí budete obvykle grilovat.

3. Čas na přípravu

Každý z grilů vyžaduje určitou dobu od chvíle, kdy jej vytáhnete třeba z garáže, po okamžik, kdy na něm můžete začít připravovat pokrmy. Jednotlivé typy se v době nutné na rozpálení liší.

4. Místo pro grilování

Grilovat dnes nemusíte jen pod širým nebem. Na trhu jsou i grily, které umožňují použití v místnosti. Jsou tak řešením nejen pro obyvatele bytů, ale i pro případnou nepřízeň počasí.

5. Uskladnění a manipulace

Než pořídíte velký gril, zvažte, zda jej máte kam uskladnit nejen na noc, ale i na zimu. Opravdu velké grily zaberou dost místa a měly by nabízet snadnou manipulaci. Rozměr vybírejte i s ohledem na místo, kde budete grilovat. Na minibalkóně obrovský gril nemá smysl.

6. Pohodlí a bezpečí

Důležité je také pohodlí a bezpečí při obsluze. Nebojte se v obchodě postavit se k vybranému grilu, zamyslet se nad tím, zda např. nabízí dost odkládacích ploch i jestli jej bude moci obsluhovat i jiný člen rodiny, když si budete chtít odpočinout. Ověřte také, zda je dostatečně pevný a stabilní.

7. Snadné čištění

Právě špatně vyčištěný gril má za následek, že se přepalují zbytky starého tuku a z nich vznikají zdraví škodlivé zplodiny. Možnost snadného čištění je tak jedním z důležitých faktorů při výběru grilu.

8. Vzhled také rozhoduje

Dnešní grily jsou nejen technologicky vyspělé, ale jejich výrobci dbají i na design. Vzhledem tak mohou zapadnout do moderního domu i do stylové chaloupky. Na výběr jsou nejen zajímavé tvary, ale i pestrá barevná provedení. Gril musí nejen sloužit, měl by se i líbit.

9. Servis a záruky

Podobně jako u jiných spotřebičů se i u grilu ohlížejte na možnosti záruky, servisu, dostupnost náhradních dílů, ale třeba také originálního příslušenství.

10. Cena

Stejně jako škála typů je i cenové rozpětí u grilů velké. Investovat se ale v tomto případě vyplatí, a to zejména do kvalitních materiálů či výrobků prověřených značek. Přece jen – tento spotřebič nekupujete obvykle na jednu sezónu.