Burger s avokádem

Burger s avokádem
Autor: Hellmann´s
Na 1 porci potřebujete: 130 g mletého hovězího masa, 1 lžíce oleje, ½ zralého avokáda, 2 cherry rajčátka, 1 polévkovou lžíci limetové šťávy, 1 velkou celozrnnpou housku, hrst nakrájeného listového salátu a červenou cibuli, 1 lžíci tatarské omáčky, sůl, pepř

Postup:  Maso opepříme a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout.

* Mezitím si připravíme avokádovou pomazánku. Avokádo umačkáme vidličkou, přidáme na kostičky nakrájená rajčátka, osolíme, opepříme a dochutíme limetkovou šťávou.

* Na pánvi rozehřejeme olej, maso zprudka orestujeme z obou stran, necháme cca 5 minut odpočinout a poté osolíme.

* Housku rozkrojíme napůl a pod grilem obě části otoustujeme z obou stran. Na spodní díl namažeme tatarskou omáčku, naaranžujeme salát, položíme maso, několik tenkých nudliček červené cibule, navrstvíme avokádovou pomazánku a přiklopíme křupavým »víčkem« housky.

Tofu burger

Tofu Burger
Autor: Hellmann´s
Na 1 porci potřebujete: 100 g tofu, lžičku sekaného tymiánu, 1 lžíci oleje, 1 velkou celozrnnou housku, 1 lžíci tatarské omáčky, několik listů mladého salátu, 2 plátky rajčete, 2 lžíce tmavých oliv, snítku sekané pažitky, sůl, pepř

Postup: Tofu rozmačkáme, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj jednu placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout. Na pánvi rozehřejeme olej, tofu zprudka orestujeme z obou stran dozlatova.

* Housky rozpůlíme, pod grilem všechny části otoustujeme z obou stran. Na spodní díl dáme polovinu tatarské omáčky, na ni salát, plátky rajčat. Položíme opečené tofu, pomažeme druhou částí tatarské omáčky a posypeme nasekanými olivami a pažitkou.

Mr. »Sunny side up« burger

Mr. »Sunny side up« Burger
Autor: Hellmann´s
Na 2 porce potřebujete: 360 g předního hovězího, 4 plátky cheddaru, 2 polévkové lžíce ostré hořčice, 2 vejce, 2 střední cibule, kousek másla, 40 g medu, 2 polévkové lžíce tatarské omáčky, 4 listy hlávkového salátu, 2 bulky na burger, 4 celá rajčata, plechovku krájených rajčat, 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku , cibuli, červenou chilli papričku, limetku, cukr, sůl a pepř

Postup: Maso si umelte na strojku s hrubší deskou, dejte ho do mísy, přidejte hořčici a opepřete.

* Z připravené masové směsi vytvarujte 2 pěkné burgery o trošku větší než houska. Nechte je chvilku odpočinout a pak je opečte na grilu nebo na pánvi z každé strany zhruba 6-8 minut. Upečené burgery osolte a nechte je odpočinout.

* Cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte na pánvi s kouskem másla a solí. Až cibulka zesklovatí, přidejte med a opékejte do zlatova.

* Vezměte si hlubší pánev, ve které smícháte plechovku rajčat, na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, najemno nasekanou chilli papričku, rajčatový protlak, nasekanou cibuli, sůl a pepř. Směs přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Dochuťte troškou cukru a limetkové šťávy.

* Mezitím si připravte z vajec volská oka a opečte rozkrojené housky z vnitřní strany.

* Vezměte spodní část housky, pomažte jí jemně  tatarskou omáčkou, přidejte plátek hlávkového salátu, lžíci Hellmann’s tatarské omáčky, upečený burger, připravenou chilli omáčku, pořádnou porci zlatavé cibulky a navrch dejte volské oko a přikryjte vrchní částí housky pomazané tatarskou omáčkou. Podávejte s pořádnou porcí domácích hranolek.

Lososový Samurai burger

Lososový Samurai burger
Autor: Hellmann´s
Potřebujete na 2 porce: 300 g lososa (filet), 20 g medu, 2 fíky, 1 čínské zelí, 50 g sojové omáčky, 2 polévkové lžíce wasabi pasty, 4 polévkové lžíce tatarské omáčky, 2 hamburgerové housky, 1 limetku, 20 g černého kaviáru, sůl a pepř

Postup: Filet z lososa rozdělte na dvě porce, osolte, opepřete a zprudka je opečte na pánvi. Zhruba 3-4 minuty. Pak pánev vypněte, potřete povrch lososa medem a nechte ho na rozpálené pánvi dojít.

* Fíky omyjte, rozkrájejte na plátky a opečte je na pánvi. Jakmile se rozvoní, přidejte med s troškou másla a ještě chvilku opékejte, až se medem obalí všechny plátky. 

* Čínské zelí nakrájejte na slabé proužky, osmahněte na rozpáleném másle a přidejte sojovou omáčku. Opékejte, až zelí změkne.

* Smíchejte tatarskou omáčku s wasabi pastou a vytvořte hladkou omáčku, ochuťte limetkovou šťávou.

* Opečte si hamburgerovou housku z vnitřní strany.

* Na spodní část opečené housky naneste připravenou tatarskou omáčku s wasabi pastou, přidejte zelí, položte plátek lososa, na který vyskládejte fíky, kaviár a přiklopte druhou polovinou housky s pořádnou porcí wasabi tatarské omáčky.

Zdroj: Hellmann´s