Proč zrovna jazykový tábor?

S dětmi pracují školení lektoři, kteří přesně vědí, jak na to, aby táborníci začali angličtinu skutečně používat jako »dorozumívací prostředek«. Klíčové je nenásilné, ale cílené zapojení dětí do komunikace a konverzace. „Stydlivé nebo menší děti možná zpočátku pouze zareagují na pokyn, například podají věc, o niž je anglicky žádáte. Ale i to je důležité, vidí, že lektor reaguje chválou, a postupně ostych ztratí a začnou komunikovat i verbálně,“ popisuje táborová metodička Wattsenglish Michaela Pavlátová.

Není to jen angličtina!

Samotná angličtina samozřejmě nestačí, ostatně právě další aktivity dokážou děti nejvíce zbavit ostychu, protože pod dojmem pestrých zážitků si vlastně ani neuvědomí, že komunikují v jiném jazyce. Existují třeba i jazykové tábory cyklistické, tenisové nebo tematicky pojaté, jako třeba indiánské či zaměřené na cestování časem.

Lektoři jsou důležití!

Vždy se ptejte, jak probíhá výběr vedoucích. Na jazykových táborech by měli pracovat zásadně ti, kteří mají s výukou jazyka zkušenosti, výborně ho ovládají nebo například žili delší dobu v zahraničí. Zároveň by to měli být lidé, kteří jsou vyškoleni pro práci s dětmi a využívají metody vhodné pro tuto věkovou skupinu. Abyste měli jistotu, že bude o vaše děti skutečně dobře postaráno, nemělo by na jednoho vedoucího připadat více než 10–12 dětí. U pobytových táborů se ptejte i na přítomnost a kvalifikaci zdravotníka.

Jaká je optimální délka tábora?

Na táborech si děti užijí spoustu legrace a ještě se něco naučí!
Autor: wattsenglish.cz
Záleží na věku dětí, pro ty menší volte určitě tábor týdenní, větší zvládnou i 2-3 týdny. I když se vám zdá, že týden dětem jazykově nijak znatelně nepomůže, není to pravda. Jde mimo jiné i o ztrátu ostychu, o zjištění, že angličtina »funguje«. A na to, hlavně malým dětem, týden stačí, ačkoliv samozřejmě platí, že čím delší kontakt s cizím jazykem, tím znatelnější pokrok. „Pokud jsou vaše děti ještě hodně malé nebo chcete volit finančně úspornější variantu, můžete využít i jazykové příměstské tábory,“ radí Michaela Pavlátová z Wattsenglish. „Dětem zajistí kvalitní prázdninový program a rodiče si nemusí brát dovolenou.“

Kolik to stojí?

Cena týdenního pobytového jazykového tábora se pohybuje od 3500 do 5000 Kč. Za týdenní příměstský tábor pak zaplatíte zhruba 2500 až 3000 Kč. Ale i tady platí, že nejnižší cena nemusí znamenat dobrou kvalitu. Také je dobré si předem zjistit, co všechno je v ceně tábora zahrnuto, zda i vstupné, jízdné atd.

Rada na závěr

U všech táborů byste si měli samozřejmě prověřit zejména organizaci nebo školu, která tábor pořádá. „V případě jazykových táborů je dobré se informovat, zda má pořadatel akreditaci na školení lektorů a také zda se s nimi můžete předem seznámit, prohlédnout si fotky a videa z minulých ročníků, zjistit si reference,“ doporučuje Michaela Pavlátová. Určitou zárukou by v tomto případě měly být tábory organizované přímo nějakou akreditovanou jazykovou školou, která by kvalifikovanými lektory měla disponovat.

Tábory můžete vybírat například zde:

www.borovice.cz,

www.wattsenglish.cz,

www.tabory.cz,

http://www.czech-us.cz/

Jazykový tábor by u vašeho dítka nezabral? Zkuste třeba vodácký!

Vodácký výcvik, osvojení si táborových dovedností, hry, bojovky a další sportovní vyžití - to nabízí sportovní a vodácké tábory. „Pro jedenáctileté a starší plavce je v průběhu tábora pořádáno týdenní vodní putování po Vltavě nebo Lužnici," říká hlavní vedoucí tábora www.fregata.cz Tomáš Král. Tento tábor trvá tři neděle, což je v dnešní době už poměrně výjimečné.