Ruční mytí nádobí, jak známo, je v porovnání s myčkou velmi neúsporné. Myčka spotřebuje o 60 % méně vody. Pokud ale myčku nemůžete pořídit, zkuste i tak vodou šetřit. Na mytí nádobí si napusťte dřez. Nejprve myjte nejméně znečištěné kusy, ty silně zašpiněné a mastné před mytím vytřete papírovou utěrkou. Máte-li již myčku, vyplatí se možná přemýšlet o nové. Dnešní spotřebiče v energetické třídě A++ potřebují o 25 % méně teplé vody než starší myčky. Provozní náklady na nejnovější úspornou myčku přitom vyjdou asi na 1200 Kč ročně. „Při nákupu volte spotřebič na 12 nebo 14 sad nádobí (šířka 60 cm), který je úspornější než úzké typy. Spotřeba elektrické energie je srovnatelná, spotřeba vody o 2–3 litry vyšší, ale v rámci 1 cyklu umyjete asi o třetinu nádobí více,“ radí odborníci ze společnosti E.ON.

LEVNĚJŠÍ VAŘENÍ

Vaříte-li vodu na jeden čaj či kávu, nadbytečnou vodu z konvice vylijte. Nejlevněji obecně vychází vaření na zemním plynu. Následuje indukce, která je až o 50 % úspornější než sklokeramická deska nebo klasické elektrické plotýnky. Vaření na propan-butanu není s ohledem na jeho vyšší cenu už tak výhodné jako dříve.

Máte-li elektrický sporák s litinovými plotýnkami, vypínejte ho dříve. Krásně totiž využijete zbytkové teplo. K ohřevu vody (např. na těstoviny) využívejte místo elektrického sporáku rychlovarnou konvici, která vodu uvaří rychleji a úsporněji. Indukční sporák je naopak rychlejší a úspornější než „rychlovarka“.

Aby zbytečně neutíkalo teplo, vybírejte nádobí s rovným dnem a přibližně stejnou velikostí, jakou má plotýnka. Používejte pokličky. Místo dlouhého vaření ve vodě používejte tlakový či parní hrnec. Tlakový hrnec spotřebuje o 40 až 70 % méně energie než obyčejný.

Autor: Shutterstock

I PŘI PEČENÍ ŠETŘETE

Úsporně lze i péct. Dlouhé předehřívání trouby není u většiny pokrmů nutné. I u trouby můžete dobře využít zbytkové teplo. Pečení s pomocí horkého vzduchu zajišťuje rovnoměrné proudění tepla, a tak lze péci v několika úrovních najednou, což ušetří energii, třeba při pečení vánočního cukroví. Kupujete-li novou troubu, vybírejte ji mj. v energetické třídě A. Troubu zbytečně neotvírejte, při každém otevření totiž uniká 20 % tepla. Při rozpékání pečiva použijte speciální nástavec na toustovači, ušetříte tím až 70 % energie.                

Při mytí nádobí v napuštěném dřezu spotřebujete asi 15 litrů teplé vody a na opláchnutí dalších 5 až 10 litrů vody studené. Nejúspornější myčky spotřebují v programu ECO na jeden mycí cyklus 10 litrů vody a asi jen 1 kWh elektrické energie na ohřev vody a provoz myčky. Na úspory má také vliv naplnění myčky, správné rozložení nádobí a zvolený mycí cyklus.