LEVNĚJŠÍ VAŘENÍ
Vaříte-li vodu na jeden čaj či kávu, nadbytečnou vodu z konvice vylijte. Nejlevněji obecně vychází vaření na zemním plynu. Následuje indukce, která je až o 50 % úspornější než sklokeramická deska nebo klasické elektrické plotýnky. Vaření na propan-butanu není s ohledem na jeho vyšší cenu už tak výhodné jako dříve.
Máte-li elektrický sporák s litinovými plotýnkami, vypínejte ho dříve. Krásně totiž využijete zbytkové teplo. K ohřevu vody (např. na těstoviny) využívejte místo elektrického sporáku rychlovarnou konvici, která vodu uvaří rychleji a úsporněji. Indukční sporák je naopak rychlejší a úspornější než „rychlovarka“.
Aby zbytečně neutíkalo teplo, vybírejte nádobí s rovným dnem a přibližně stejnou velikostí, jakou má plotýnka. Používejte pokličky. Místo dlouhého vaření ve vodě používejte tlakový či parní hrnec. Tlakový hrnec spotřebuje o 40 až 70 % méně energie než obyčejný.
I PŘI PEČENÍ ŠETŘETE
Úsporně lze i péct. Dlouhé předehřívání trouby není u většiny pokrmů nutné. I u trouby můžete dobře využít zbytkové teplo. Pečení s pomocí horkého vzduchu zajišťuje rovnoměrné proudění tepla, a tak lze péci v několika úrovních najednou, což ušetří energii, třeba při pečení vánočního cukroví. Kupujete-li novou troubu, vybírejte ji mj. v energetické třídě A. Troubu zbytečně neotvírejte, při každém otevření totiž uniká 20 % tepla. Při rozpékání pečiva použijte speciální nástavec na toustovači, ušetříte tím až 70 % energie.
Při mytí nádobí v napuštěném dřezu spotřebujete asi 15 litrů teplé vody a na opláchnutí dalších 5 až 10 litrů vody studené. Nejúspornější myčky spotřebují v programu ECO na jeden mycí cyklus 10 litrů vody a asi jen 1 kWh elektrické energie na ohřev vody a provoz myčky. Na úspory má také vliv naplnění myčky, správné rozložení nádobí a zvolený mycí cyklus.