Slezská klobása s dušeným zelím

Slezská klobása s dušeným zelím
Autor: LIDL
Potřebujete: 4 Slezské klobásy, 1 cibule, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej Promienna, 8 kuliček nového koření, 1 lžička celého pepře, 1 lžička celého kmínu Mikado, 4 bobkové listy Mikado, 1/2 menší hlávky bílého zelí, mořská sůl v mlýnku, 500 ml suchého bílého vína, voda nebo vývar na podlití

Postup: Cibuli překrojíme na polovinu a nakrájíme na proužky. Česnek nasekáme nadrobno. Ve větším rozpáleném kastrolu orestujeme na slunečnicovém oleji cibuli a česnek, dokud nezměknou (asi 3 minuty). Slezskou klobásu zlehka nařízneme po obou stranách, pak ji přidáme do kastrolu k česneku a cibuli. Přidáme kuličky nového koření, pepř, kmín a bobkové listy. Asi 5 minut restujeme.

Bílé zelí nakrájíme na tenké proužky a přidáme ke klobáskám. Vše restujeme, osolíme a důkladně promícháme. Přilejeme suché bílé víno, zakryjeme pokličkou a necháme dusit asi 30 minut, dokud zelí nezměkne. Podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.

Dušené vepřové s kysaným zelím

Dušené vepřové s kysaným zelím
Autor: LIDL
Potřebujete: 500 g vepřového masa na guláš, 2 lžíce selského sádla, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g oravské slaniny, 1 lžička celého kmínu, sůl, černý pepř, 2 lžíce mleté sladké papriky, 200 ml suchého bílého vína, 100 g sušených švestek, 800 g kysaného zelí, 1,5 l vepřového vývaru, hrst nasekané petrželky

Postup: Ve větším hrnci na rozpáleném vepřovém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou očištěnou cibuli a 3 stroužky česneku. Slaninu nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce. Ochutíme kmínem a dále restujeme. Přidáme kostky vepřového masa, osolíme, opepříme a restujeme ze všech stran dozlatova. Posypeme mletou paprikou a podlijeme vínem. Když se alkohol z vína odpaří, přidáme k masu sušené švestky a scezené kysané zelí. Důkladně promícháme, podlijeme teplým vývarem a pod pokličkou dusíme asi 30 až 40 minut doměkka. Na závěr posypeme nasekanou petrželkou.

Tip na servírování: Dušené vepřové maso se sušenými švestkami a kysaným zelím můžeme podávat s opečeným chlebem, potřeným čerstvým česnekem.

Kachní prsíčka se zelím a bramborovými placičkami

Kachní prsíčka se zelím a bramborovými placičkami
Autor: LIDL
Potřebujete na kachní prsa se zelím: 4 kachní prsa, 100 g zelí, 30 g mrkve, 30 g celeru, 30 g cibule, 2 větvičky tymiánu, 2 stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 1 lžíce cukru, 1 lžíce másla, pepř, bílé víno suché, sůl

Potřebujete na bramborové placičky: 250 g vařených pasírovaných brambor, 15 g másla, 1 vejce, 60 g hrubé mouky, 1 žloutek, 30 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce čerstvých bylinek (pažitka, petrželka), rostlinný olej, sůl

Postup:

Zelí

Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě. Zelí očistíme, vykrojíme tuhou část listu a nakrájíme na menší kostky. V hrnci rozpustíme lžíci másla a orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme zelí, tymián a cukr. Necháme zkaramelizovat a lehce zalijeme vínem. Krátce podusíme, přidáme vařenou zeleninu a poté zjemníme kouskem čerstvého másla. Zelí ani zelenina by neměly být rozvařené, ale hezky křupavé.

Kachní prsa

Kůži na kachních prsou nařežeme do čtverečků tak, abychom zbytečně neřízli do masa. Osolíme a na pánvi opékáme pomalu na straně s kůží směrem dolů, aby se důkladně vypekla. Kachní prsa otočíme, přidáme rozmarýn a opečeme krátce i z druhé strany. Poté necháme na teplém místě odpočinout. Maso by mělo zůstat růžové.

Bramborové placičky

Z brambor, vajec, mouky, smetany a másla připravíme těsto. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou pažitku a petrželku. Na pánvi rozpálíme olej a pomalu smažíme malé placičky.

Vepřová pečeně s pečeným zelím a jablky v karamelu

Vepřová pečeně s pečeným zelím a jablky v karamel
Autor: LIDL
Potřebujete: 8 plátků vepřové pečeně Čerstvá porce, 600 g bílého hlávkového zelí, sůl, černý pepř, špetka celého kmínu, 4 bobkové listy, 4 stroužky česneku, olivový olej, asi 200 ml vývaru, 2 jablka, 50 g cukru, 50 ml bílého suchého vína, 1 hrst rozinek Belbake, rostlinný olej, 1 lžíce másla

Postup:

Pečené zelí

Omyté a osušené zelí rozkrojíme na půl a poté i s košťálem na měsíčky. Ty vyskládáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, přidáme kmín, bobkový list, rozdrcený česnek, pokapeme trochou olivového oleje a podlijeme vývarem. Celou mísu přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 45 minut.

Karamelizovaná jablka

Nejprve nakrájíme na kostičky omytá a oloupaná jablka. Poté do pánve nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Opatrně do něj přidáme jablka a obalíme je v karamelu. Podlijeme vínem, přisypeme rozinky, necháme rozpustit karamel a krátce povaříme.

Vepřová pečeně

V pánvi s trochou rozpáleného rostlinného oleje orestujeme z obou stran osolené a opepřené plátky masa. Poté k nim přidáme karamelizovaná jablka i se šťávou. Nakonec zjemníme máslem.

Zdroj: kuchynelidlu.cz

Fotogalerie
4 fotografie