Bez potu je sauna k ničemu
Celý proces saunování zahrnuje tři fáze – prohřátí a zpocení, ochlazení a relaxaci. Základním pravidlem před vstupem do sauny je se osprchovat a osušit ručníkem. „Tím ze sebe smyjete veškeré nečistoty, snížíte možnost vlhkosti v sauně a zároveň budete na suchém těle moct pozorovat hlavní efekt – potní očistu,“ říká Michaela Matějovská ze sítě relaxačních studií Infinit.

V sauně taky záleží na tom, jak vysoko (či nízko) ležíte.  Zatímco nad zemí se vzduch pohybuje kolem 50°C, pod stropem může dosahovat až 100°C. „Takové extrémní teploty zdravý organismus unese, dokonce je zvládá velmi dobře, ovšem pouze díky tomu, že vzduch je hodně suchý a tělo se přirozeně ochlazuje pocením,“ říká provozní manažerka saunového světa ve Vysočanech Pavlína Nováková.

Vydržte tolik, kolik snesete
Vyhřívání v sauně je individuální požitek, neexistuje žádná doporučená doba, rozhodně není důležité soutěžit s přáteli o to, kdo vydrží déle!  Platí zde zlaté pravidlo: dokud vám to je příjemné, nepálí vás kůže a nemáte zvýšený pocit horka. Měli byste však vydržet alespoň do té doby, než se začnete potit. Zpravidla se lidé saunují 10 až 15 minut.

Pro prokrvení kůže můžete použít různé pomůcky, kartáče či žínky z přírodních materiálů, které se dají koupit v drogerii nebo na recepci welness centra. Ve Finsku se podle tradice pro lepší pocit ze saunování šlehají březovými metlami s listím. Přivádějí si jím více tepla na kůži a vdechují éterické látky z rozdrcených březových listů.

Saunování pro celou rodinu
Pro koho je vlastně saunování vhodné a kdo by se mu měl raději vyhnout? Podle lékařů může saunu navštěvovat každý zdravý člověk, dokonce i malé děti.  „Lidé s nemocným srdcem, cévami a jinými závažnými nemocemi, stejně jako těhotné ženy, by se měli poradit se svým lékařem,“ doporučuje praktická lékařka MUDr.Olga Chalupová.  Pro ně je například vhodná infra-sauna, která je vyhřátá jen na 60 stupňů pomocí infrapanelů (červeného záření).

Užijte si nahotu
K saunování zkrátka patří, a není za co se stydět.   Je „povinná“ z hygienických důvodů v každé veřejné sauně. Nezakryté tělo navíc nejlépe ochraňuje kůži vůči horku. Pokud na sobě máte plavky, způsobujete tím obtíže nejen sobě (kožní choroby), ale i ostatním. Z mokrých plavek se mohou přenést bakterie a nečistoty na dřevěnou lavici, kam si sedají další návštěvníci.

„V moderních saunách se tato otázka řeší tím, že se automaticky ke vstupu dává čistá osuška a prostěradlo, do kterého se můžete pohodlně zabalit a zajistí vám tak pocit intimity,“ popisuje Pavlína Nováková, provozní saunového světa ve Vysočanech a dodává: „I interiéry ve sprchách jsou vyřešeny tak, že si každý najde své soukromí a nemusí se ostýchat.“

Třikrát je akorát
Prudké ohřátí v sauně a následné ochlazení těla se opakuje několikrát. I zde platí pravidlo, dokud vám je to příjemné. Podle Michaely Matějovské z relaxačního centra Infinit vám k nastartování organismu pomohou už dvě kolečka v sauně. Optimální jsou však  tři návštěvy, které vás příjemně uvolní a dosáhnete tak nejlepších účinků. Čtvrté kolečko vás dožene hlavně k velké únavě.

Nezapomínejte na doplňování tekutin, ať v podobě vody, malého piva nebo teplého čaje. I přestože si Finové rádi v sauně přiťuknout pravou finskou vodkou, tvrdý alkohol a kofein si raději nechte na později.  Člověk se v sauně velmi snadno, rychle a nepříjemně opije.

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY SAUNY

  • detoxikuje
  • posiluje imunitní systém
  • zklidňuje činnost srdce
  • ustupují bolesti kloubů a svalů
  • pomáhá proti migrénám
  • uklidňuje a tlumí rozrušení a nervozitu
  • zlepšuje nespavost
  • pomáhá proti celulitidě

Foto: Infinit