Před zimním spánkem

Před zimním uskladněním je třeba kolo vyčistit a promazat důležité komponenty. Pokud se na to necítíte, svěřte kolo servisu. Pokud už neplánujete vyrazit, je  ideální doba na náročnější opravy, které i v servisu zaberou delší dobu.

Na co stačíte doma?

Před zimou je třeba vyčistit a namazat řetěz, otřít dosucha kluzáky odpružené vidlice a lehce je namazat silikonovým olejem. Dobré je také kolo umýt, nejlépe k tomu poslouží kbelík vody, smetáček a obyčejný štětec. Nikdy nepoužívejte tlakové mytí – kolu to velmi škodí – natlačíte vodu do ložisek!

Základní údržbu zvládnete doma
Autor: Ski Bike Centrum Radotín
* Na čištění řetězu je dobré pořídit speciální pračku, ta se nasadí na řetěz a protáčením přes volnoběh se v čisticím roztoku řetěz vypere. Jednoduché, rychlé a nic se nemusí rozebírat.

Základní údržbu zvládnete doma
Autor: Ski Bike Centrum Radotín
* Po umytí kola vytáhněte z rámu sedlovou trubku a nechte rám den či dva »vyvětrat«, vždy se do něj dostane malé množství vody a čím dříve vyschne, tím méně způsobí škody. Občas se mezi sedlovou trubku a rám dostane písek, doporučuje se čistit suchým hadrem pokaždé, když ji z rámu vyndáte. Až na specifické výjimky, např. karbonové sedlovky, je nutné sedlovku namazat vazelínou.

Základní údržbu zvládnete doma
Autor: Ski Bike Centrum Radotín
* Pokud vám kolo po umytí vrže, pravděpodobně je potřebné rozebrat a vyčistit závity středové osy a rozebrat také ložiska hlavového složení. Zvláště spodní část »hlavy« trpí při mokrých jízdách, je třeba ji pořádně promazat vazelínou. Tento úkol však vyžaduje speciální nářadí a jisté zkušenosti, pokud nejste mechanici, přenechejte práci odbornému servisu.

* Po dešti také zůstává na ráfcích kol směs bláta a písku, vyčistěte proto pečlivě jak ráfek, tak i brzdové špalíky. Pokud jsou ve špalcích zadřené kamínky a špony z ráfku, je nutné obrousit část špalku pilníkem nebo rovnou vyměnit za nový. Jinak dochází k nadměrnému opotřebení ráfku a ten může časem i prasknout.

Uskladnění kola

Pokud se domníváte, že vaše kolo servis nepotřebuje, alespoň ho po sezoně důkladně vyčistěte, promažte řetěz a uskladněte na vhodném místě. „Kolo by mělo být především v suchu. Pokud už ho musíte mít na balkoně, alespoň ho přikryjte, aby se k němu pokud možno nedostala vlhkost,“ uzavírá Karel Studnička ze specializované cyklistické prodejny Ski a Bike Centrum Radotín.