Jablková svačinka

Jablková svačinka
Autor: kuchynelidlu.cz
Potřebujeme na 8 porcí: zhruba 1 kg jablek, 600 ml vody, 1 limetka (šťáva), 8 lžic cukru krystal, 1 lžička mleté skořice, 2 balení vanilkového pudinku, 1 balení piškotů, 200 ml smetany ke šlehání, lístky čerstvé máty

Postup: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, přilijeme 200 ml vody a 2 lžíce limetkové šťávy. Přisypeme cukr, mletou skořici a přivedeme k varu. Vaříme asi pět minut. Vidličkou rozmělníme tak, aby byla některá jablka rozmačkaná a některá ještě celá.

Vanilkový pudink rozmícháme ve 400 ml studené vody a vlijeme do jablečné směsi. Přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi dvě minuty. Na dno misek nasypeme několik piškotů, které zalijeme částí jablečné směsi. Postup opakujeme, dokud nenaplníme misku. Zakončíme jablečnou směsí. Necháme tuhnout asi 2 hodiny.

Tip: Vychlazený dezert ozdobíme ušlehanou smetanou a mátovými lístky.

Jablkový koláč

Jablkový koláč
Autor: kuchynelidlu.cz
Potřebujeme na 8 porcí na těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, špetka soli, 50 ml polotučného mléka, na náplň: zhruba 1 kg jablek, 150 g cukru krystal, 1 lžička mleté skořice, 50 g rozinek, 1 vejce (na potření)

Postup: V robotu smícháme mouku, máslo a špetku soli. Až se vytvoří hrudky, přidáme mléko a promícháme. Poté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Každou zvlášť zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici asi hodinu odpočinout.

Jablka oloupeme, omyjeme a zbavíme jádřinců. Poté nakrájíme na středně silné plátky.

Z jedné poloviny těsta vyválíme tenký plát (asi o 1 - 2 cm větší, než je forma). Rozprostřeme na dno pečicí formy a okraje těsta přitlačíme ke stěně. Cukr smícháme se skořicí a 2/3 směsi posypeme těsto. Poté naskládáme do formy nakrájená jablka, posypeme rozinkami a celý povrch překryjeme vyválenou druhou polovinou těsta. Přečnívající okraje odkrojíme. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Zbylé těsto vyválíme a pomocí rádýlka nakrájíme dlouhé proužky, kterými ozdobíme okraje koláče. Opačným koncem nože je přitlačíme na několika místech k formě a také potřeme vejcem. Nakonec koláč posypeme zbylým cukrem se skořicí a lehce propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 45 až 50 minut dozlatova.

Pečené kuře s jablky a rozinkami

Pečené kuře s jablky a rozinkami
Autor: kuchynelidlu.cz
Potřebujeme na 4 porce:1 velké kuře, olivový olej, 4 tvrdší jablka, 1 hrst rozinek, 4 lžíce medu, sůl, černý pepř, špetka mleté sladké papriky, špetka rozmarýnu, špetka majoránky, česnek podle chuti, 1/2 sklenice jablečné šťávy

Postup: Kuře omyjeme a osušíme. Potřeme ho marinádou, kterou si připravíme smícháním olivového oleje, prolisovaného česneku, medu (2 lžíce), rozmarýnu, mleté papriky, soli a pepře.

Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na čtvrtky, 10 kousků odložíme stranou. Zbylá jablka smícháme s rozinkami a 2 lžícemi medu.

Kuře naplníme jablky s medem a rozinkami. Dáme ho do nádoby z varného skla. Zbylými jablky kuře obložíme a posypeme majoránkou. Na dno nádoby nalijeme jablečnou šťávu a dáme péct na cca 1,5 hodiny (1 hodina na každý kilogram kuřete) do předem vyhřáté trouby na 190 °C.

Šťáva z červené řepy, mrkve a jablek se zázvorem

Šťáva z červené řepy, mrkve a jablek se zázvorem
Autor: kuchynelidlu.cz
Potřebujeme na 2 porce: 2 malé červené řepy, 2 jablka, 4 mrkve, 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, jablečná šťáva (podle potřeby)

Postup: Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do mixéru. Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na menší kousky. Očištěnou mrkev nakrájíme, oloupaný zázvor nastrouháme a vše dáme do mixéru a mixujeme, dokud se všechny přísady nespojí. Pokud je hmota příliš hustá, přilijeme jablečnou šťávu.

Hotovou směs dáme do sítka s drobnými očky a pomocí lžíce propasírujeme do misky. Celou hmotu necháme ještě několik minut odležet a znovu propasírujeme. Vymačkanou šťávu přelijeme do sklenic a podáváme.

 Zdroj a více receptů najdete na kuchynelidlu.cz