Jablková svačinka
Postup: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, přilijeme 200 ml vody a 2 lžíce limetkové šťávy. Přisypeme cukr, mletou skořici a přivedeme k varu. Vaříme asi pět minut. Vidličkou rozmělníme tak, aby byla některá jablka rozmačkaná a některá ještě celá.
Vanilkový pudink rozmícháme ve 400 ml studené vody a vlijeme do jablečné směsi. Přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi dvě minuty. Na dno misek nasypeme několik piškotů, které zalijeme částí jablečné směsi. Postup opakujeme, dokud nenaplníme misku. Zakončíme jablečnou směsí. Necháme tuhnout asi 2 hodiny.
Tip: Vychlazený dezert ozdobíme ušlehanou smetanou a mátovými lístky.
Jablkový koláč
Postup: V robotu smícháme mouku, máslo a špetku soli. Až se vytvoří hrudky, přidáme mléko a promícháme. Poté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Každou zvlášť zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici asi hodinu odpočinout.
Jablka oloupeme, omyjeme a zbavíme jádřinců. Poté nakrájíme na středně silné plátky.
Z jedné poloviny těsta vyválíme tenký plát (asi o 1 - 2 cm větší, než je forma). Rozprostřeme na dno pečicí formy a okraje těsta přitlačíme ke stěně. Cukr smícháme se skořicí a 2/3 směsi posypeme těsto. Poté naskládáme do formy nakrájená jablka, posypeme rozinkami a celý povrch překryjeme vyválenou druhou polovinou těsta. Přečnívající okraje odkrojíme. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Zbylé těsto vyválíme a pomocí rádýlka nakrájíme dlouhé proužky, kterými ozdobíme okraje koláče. Opačným koncem nože je přitlačíme na několika místech k formě a také potřeme vejcem. Nakonec koláč posypeme zbylým cukrem se skořicí a lehce propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 45 až 50 minut dozlatova.
Pečené kuře s jablky a rozinkami
Postup: Kuře omyjeme a osušíme. Potřeme ho marinádou, kterou si připravíme smícháním olivového oleje, prolisovaného česneku, medu (2 lžíce), rozmarýnu, mleté papriky, soli a pepře.
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na čtvrtky, 10 kousků odložíme stranou. Zbylá jablka smícháme s rozinkami a 2 lžícemi medu.
Kuře naplníme jablky s medem a rozinkami. Dáme ho do nádoby z varného skla. Zbylými jablky kuře obložíme a posypeme majoránkou. Na dno nádoby nalijeme jablečnou šťávu a dáme péct na cca 1,5 hodiny (1 hodina na každý kilogram kuřete) do předem vyhřáté trouby na 190 °C.
Šťáva z červené řepy, mrkve a jablek se zázvorem
Postup: Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do mixéru. Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na menší kousky. Očištěnou mrkev nakrájíme, oloupaný zázvor nastrouháme a vše dáme do mixéru a mixujeme, dokud se všechny přísady nespojí. Pokud je hmota příliš hustá, přilijeme jablečnou šťávu.
Hotovou směs dáme do sítka s drobnými očky a pomocí lžíce propasírujeme do misky. Celou hmotu necháme ještě několik minut odležet a znovu propasírujeme. Vymačkanou šťávu přelijeme do sklenic a podáváme.
Zdroj a více receptů najdete na kuchynelidlu.cz