Co je vlastně burčák?

* Burčák je kvasící mladé víno, a proto obsahuje kvasné bakterie.
* Je zdrojem vitamínu B.
* Prospívá činnosti srdce a cév.
* Obsahuje vitamíny a minerály, které pomáhají správnému trávení a podporují lepší funkci střev.

Jak poznat dobrý burčák

Prohlédněte si ho
Ukazatelem kvality burčáku je vzhled. Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu. Už na pohled musí být hustý. Pokud  narezlý až průhledný, jedná se o burčák smíchaný s vodou.  
Na stěnách nádoby, ve které je stočen, i na jejím dně může být patrná jemná usazeninka, neměl by však obsahovat nečistoty.  Pokud ochutnáváte, měla by být jasně patrná pěna a bublinky.

Poslechněte si a přičichněte
Burčák šumí, a když si přivoníte, cítíte hrozny a kvasný pach.

Burčák »vaří«
Správný burčák má teplotu lidského těla, jde o teplo, které se uvolňuje při kvašení. Tak chutná nejlépe.

Ochutnejte
Okoštování před nákupem nesmíte vynechat, pokud ovšem nemáte zkušenosti, zachutná vám i burčák ředěný vodou.

Jak burčák kupovat?

Vyhněte se prodejcům u silnice, burčák stočený do plastových lahví a vystavený celodennímu působení vyšších teplot, jak lze často vidět také na stáncích, samozřejmě pracuje a jeho kvalita se rychle mění. Dejte si pozor na doslazování a přibarvování.  

Jak uchovávat burčák?

Nádobu s ním uzavřete jen lehce, aby uzávěr propouštěl vzduch, víčko propíchnout.  Pokud uchováváte burčák v ledničce, nepijte ho hned, nechte ho venku chvíli ohřát. Částečně můžete ovlivnit i chuť burčáku: pokud se vám zdá příliš sladký, nechte ho ještě den kvasit.

Burčák – oblíbené »mléko starců« je lokální záležitost a kromě Čechů ho pijí jen Rakušané a Slováci, nikde jinde si oblibu nezískal.

Pozor, bobulák není burčák!

Bobulák, bručák... pod těmito názvy se může skrývat částečně zkvašený hroznový mošt připravený z vyzrálých hroznů vinohradů Evropské unie. Na označení „burčák“ právo nemá.