„Česnek obsahuje až čtyři stovky léčivých látek a ve všech kulturách byl považován za přírodní antibiotikum. Pokud ho od září do března zařadíte čtyřikrát týdně do svého jídelníčku, vyhnete se mnoha nepříjemným nemocem,“ říká výživový kouč Martin Škába.

Medvědí česnek je výborný na detoxikaci - hlavně těžkých kovů jako je rtuť a olovo, kterých máme v tělo mnoho. „V kombinaci s extraktem z grepových jadérek česnek také pomáhá při zánětech močových cest,“ upřesňuje Škába.

Pomáhá také snižovat tvorbu látek zvaných nitrosamini poškozující naše buňky, které nejčastěji vznikají při konzumaci uzenin a šunek plných konzervantů, konkrétně dusitanových solí E250, které se přidávají pro barvu a trvanlivost.

Co česnek ještě umí?

* snižuje krevní tlak

* působí protizánětlivě

* likviduje bacily

* snižuje hladinu špatného cholesterolu i krevního cukru

Co obsahuje?

Velké množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku, selenu, zinku, vitamíny A, B1, B2, C.

Jak jíst česnek?

Česnek má blahodárné účinky na naše tělo.
Autor: profimedia.cz
Ne každý má dost silný žaludek na česnek v jeho čerstvé podobě. Udělejte si z něj vývar, který je na chladné počasí ideální. Stačí povařit zeleninu s různými bylinkami a přidejte k tomu několik stroužků česneku. Pokud by na vás bylo i to moc silné, stačí vymačkat šťávu z jednoho dvou stroužků do uvařené polévky servírované na talíři.

Účinná je také kombinace česneku s luštěninami, které čistí střeva a jakoukoliv tepelně upravenou zeleninou. „Výborné je česnek přidat například do fazolí nebo červené čočky se zeleninou a čtyři minuty ho s nimi povařit,“ radí výživový expert.

Jak zabránit zápachu z úst

Jedinou nevýhodou česneku je poněkud silný odér, který po jeho konzumaci zůstává v našich ústech. I to se dá vyřešit. Přírodní česnek můžete nahradit tobolkami s česnekovým extraktem. Výhoda je v tom, že se rozpouští se až v tenkém střevě a nepříjemného zápachu se tak nemusíte bát ani v nejmenším.

Druhou možností je naplánovat si česnekovou očistnou kúru na dobu, kdy se nechystáte do společnosti a partner má zrovna noční. Zkusit můžete i žvýkačku, ale potřeba jich bude určitě více než jedna. Myslete na to, že tuto »nevýhodu« bohatě vykoupí blahodárný účinek česneku.

Tip na skvělý podzimní detox

Zkuste pozřít česnek formou odšťavněné zeleniny, ovšem na podzim to chce fintu. „Na podzim a v zimě syrové ovoce a zelenina silně ochlazují. Na druhou stranu dodávají spoustu živin, a v tekuté podobě do sebe dostaneme mnohem více potřebných vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů s minimálním úsilím těla pro vstřebání těchto životně důležitých látek,“ upozorňuje Martin Škába.

Recept podle tradiční čínské medicíny: Nakrájíme na kusy zeleninu a dáme do misky. Horkou vodou přelejeme zeleninu a tři minuty ji v ní nechám, aby se stáhl její chlad a pak teprve vše odšťavníme. Odšťavněte i kousek cibule a česneku. Přidejte do šťávy špetku kari, skořice a zázvoru, klidně sušeného. Pijte jednu sklenici denně a budete zdraví jako rybičky!

Zdroj: skaba.cz