Bramborové noky s brynzou a šunkou

Bramborové noky s brynzou a šunkou
Autor: LIDL
Suroviny na 4 porce: 125 g bryndzy, 100 g delikatesní dušené šunky,300 g brambor (nejlépe moučných), sůl, 1 žloutek, 1 vejce, 100 g hrubé mouky, 200 g červené řepy, 1 malá cibule rostlinný olej, 2 lžíce červeného vinného octa, černý pepř v mlýnku, svazek čerstvé pažitky

Postup přípravy noků: Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme trochu vychladnout. Poté oloupeme a propasírujeme do misky. Osolíme podle chuti, přidáme žloutek a vejce. Promícháme a přisypeme hrubou mouku podle potřeby. Zamícháme a vzniklé těsto zpracujeme ještě rukama na pomoučněném vále. Těsto je nutné zpracovat rychle, aby příliš nezměklo. Poté ho rozdělíme na poloviny a vyválíme užší válečky. Ty nakrájíme na menší kousky, ze kterých vytvoříme kuličky o průměru asi 2 cm. Kuličku lehce přitlačíme na konec vidličky a tvarujeme noky. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 3 až 4 minuty. Poté scedíme (trochu vody z noků dáme stranou na dokončení).

Tip: Jak zjistit, zda má těsto správnou konzistenci? Z kousku těsta vytvoříme kuličku, kterou vložíme do vroucí vody. Když se nerozpadne, těsto je připravené správně.

Postup přípravy červené řepy: Uvaříme ji v osolené vodě asi 30–40 minut doměkka. Vychladlou oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na pánvi na rozpáleném rostlinném oleji. Přidáme nakrájenou řepu a polijeme červeným vinným octem. Osolíme, opepříme a necháme ocet zredukovat.

Postup dokončení jídla: Ve velké hluboké pánvi s trochou vody z noků (asi 2 lžíce) rozpustíme bryndzu. Přidáme scezené noky. Když se noky s bryndzou spojí, přidáme na kostičky nakrájenou šunku. Pokud omáčka příliš zhoustne, zředíme ji podle potřeby vodou z noků.

Vepřová pečeně s bramborami zapečenými se sýrem čedar

Vepřová pečeně s bramborami zapečenými se sýrem čedar
Autor: LIDL
Suroviny na 4 porce: 100 g sýra čedar, 4 plátky vepřové pečeně, 4 velké brambory, 50 g slaniny na kostičky, rostlinný olej, 1 stroužek česneku, 2 lahůdkové cibulky, 2 lžíce zakysané smetany (obsah tuku 18 %), 1 lžíce čerstvé petrželky, mořská sůl, černý pepř Kania, olivový olej Biotrend, 1 brokolice

Postup přípravy zapečených brambor: Neoloupané brambory důkladně omyjeme, osušíme a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C doměkka přibližně 40 až 45 minut, dokud brambory nezískají křupavou kůrku. Než brambory vychladnou, orestujeme kostičky slaniny na rozpálené pánvi s trochou rostlinného oleje s najemno nasekaným česnekem a bílou částí lahůdkové cibulky. Vychladlé brambory podélně rozpůlíme a lžící vydlabeme vnitřek tak, aby z půlek vznikly misky. Vnitřek brambor smícháme v misce s orestovanou směsí. Přidáme nasekanou zelenou část lahůdkové cibulky, zakysanou smetanu, najemno nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného sýra čedar. Lehce osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Bramborové misky naplníme hotovou směsí, posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra čedar a poklademe na plech, který umístíme do horní části předehřáté trouby. Necháme zprudka zapéct pod grilem při nejvyšší možné teplotě dozlatova (při 280 °C asi 5 minut).

Postup přípravy vepřové pečeně: Omyté plátky masa osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem z obou stran. Opečeme zprudka na rozpálené grilovací pánvi rovněž z obou stran dozlatova. Brokolici rozdělíme na růžičky a omyjeme. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 3 až 4 minuty. Poté scedíme přes sítko. Ještě za tepla pokapeme olivovým olejem.

Musaka z mletého masa

Musaka z mletého masa
Autor: LIDL
Suroviny na 4 porce: 500 g mletého hovězí masa, 1 cibule, 3 řapíky řapíkatého celeru, 5 stroužků česneku, olivový olej, 4 bobkové listy Mikado, 1/2 rajčatového protlaku, asi 200 ml červeného vína s výraznější chutí, asi 300 ml hovězího vývaru, 2 lilky, sůl, černý pepř, skořice, 150 ml plnotučného mléka, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 400 g brambor

Postup přípravy masového ragú: Oloupanou cibuli a řapíkatý celer nakrájíme najemno, česnek na plátky. V hrnci rozehřejeme asi 3 lžíce olivového oleje a orestujeme nakrájenou zeleninu. Poté přidáme mleté hovězí maso a dále restujeme. Přidáme 2 bobkové listy a rajčatový protlak. Podlijeme červeným vínem a vaříme, dokud se alkohol nevyvaří. Poté podlijeme vývarem a necháme dusit do měkka. Ragú ochutíme solí a pepřem. Omyté lilky nakrájíme na plátky a orestujeme na rozpálené pánvi na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Osolíme, opepříme a posypeme skořicí.

Příprava bešamelu: Mléko se 2 bobkovými listy ohřejeme v kastrolu. Mezitím v menším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme vychladnout. Za stálého míchání do jíšky přiléváme ohřáté mléko. Počkáme, až omáčka zhoustne a poté důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme alespoň 15 minut.

Dokončení: Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky. Část poklademe na dno zapékací mísy a zalijeme bešamelem. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu masového ragú a poklademe orestovanými lilky. Celý postup opakujeme, dokud nepoužijeme všechny přísady. Zakončíme ovšem vždy masem a bešamelem. Takto připravenou musaku zapékáme v rozehřáté troubě při 160° C asi 40 až 45 minut. Důležité je, aby brambory změkly.

Grilované brambory

Grilované brambory
Autor: LIDL
Suroviny na 4 porce: 10 středně velkých brambor, vařených cca 10 minut, olivový olej, 6 stroužků česneku, rozmarýn, sladká paprika, sůl, pepř, kmín

Postup: Brambory omyjeme, osušíme a nařízneme tak, aby se vytvořil vějířek. Důležité je, abychom je úplně nepřekrojili - krájíme nejvíce do 2/3 tloušťky brambor. Vzniklé »měsíčky« brambor proložíme plátky česneku, pokapeme olivovým olejem a okořeníme. Každý brambor obalíme alobalem. Grilujeme asi 30 minut. Zda jsou brambory propečené, kontrolujeme špejlí nebo dlouhým párátkem.

Další recepty šéfkuchařů Pauluse a Ihnačáka na www.kuchynelidlu.cz