Hamburger přišel z Asie, odkud ho do Ruska přivezli nájezdníci. Bochánky z mletého pak adoptovali Rusové a od nich se spolu s námořníky dostaly do Hamburku, kde byl »Hamburg steak« oblíbený mezi námořníky. Jednalo se o mleté hovězí maso se solí, strouhankou a cibulí. No a pak se hamburger vydal po moři dál, aby se v USA dostal na výsluní obliby.

Jak jíst hamburger?

Přiznejme si, že »slušně« to prostě nejde. Navíc hamburger příborem jedí jen Evropané a vyznavači hamburgerů to považují za barbarství. Trik spočívá v tom, že je hamburger nutné před konzumací pořádně zmáčknout, aby se vešel do úst, ale sami »hamburgerologové« přiznávají, že když je v hamburgeru hodně ingrediencí, mají s ním problém i ty nejzkušenější.
Rada od amerických byznysmenů pro muže: Přehoďte si kravatu za krk, jinak dopadne špatně.

Hovězí burger s japonskou majonézou Wasabi

Budete potřebovat: 800g hovězí ho krku/jalovice, 3 žloutky, 150g japonské majonézy, wasabi dle chuti, 4 ks sezamové bulky, 4 listy ledového salátu, 100g kečupu, 2 rajčata, 1 ks červené cibule, sýr chedar, 4ks citrónu,sůl, pepř

Postup: Vychlazené hovězí maso semeleme dvakrát, nahrubo. Dochutíme solí, pepřem, přidáme žloutky, šťávu z citrónu, smícháme. Vytvarujeme burgery, které do růžova ugrilujeme. Cibuli, rajčata, nakrájíme na tenká kolečka. Bulku rozkrojíme, potřeme japonskou majonézou, dochucenou křenem wasabi, položíme list salátu, maso, sýr chedar, rajčata, červenou cibuli a housku. 

Domácí hamburgerová bulka
Budete potřebovat: 40 g droždí, 200 ml horké vody, 200 ml mléka, 1 lžička soli, 680 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 lžičky cukru
Postup: Máslo si rozpustíme. Do mísy nasypeme droždí a přidáme ostatní suroviny. Chvilku mícháme a jakmile se vše spojí v jednu pevnou masu, můžeme těsto vyjmout a promačkávat v dlaních. Těsto by se mělo dobře hníst. Poté jej dáme do mísy a necháme pod utěrkou zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě. Vyjmeme vykynuté těsto, ještě trochu promačkáme a poté rozdělíme na houstičky. Velikost si můžete určit sami. Housky naskládáme na plech, který předtím lehce omastíme. Můžeme použít i pečící papír. Přikryjeme utěrkou a necháme 45 - 60 minut vykynout. Vykynuté housky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C zhruba 15 minut. Upečené hamburgerové housky vyjmeme a necháme vychladnout.

Milujete hambáče? 6. září si jich můžete užít na Burgerfestu na pražském Výstavišti.