1. rada: Správná strava

Se zvyšujícím se věkem pejsků se snižuje celkově jejich aktivita a zpomaluje se jim metabolizmus. Pokud bychom staršího pejska krmili stejně jako pejska aktivního, zbytečně bychom ho zatěžovali. V zásadě existují dva přístupy ke krmení starších pejsků. „Tradičně se používají krmiva, která mají menší množství bílkovin a tuků. To poskytne pejskovi stejný objem krmiva při sníženém příjmu živin,“ říká odborník na psí výživu Martin Pučálka a pokračuje: „V poslední době se doporučuje spíše běžné krmivo pro dospělé psy s tím, že se používá menší krmná dávka. Tento způsob preferuji i já.“ Pokud je pejsek aktivní a plný života i v pokročilejším věku, není nutné za každou cenu měnit životosprávu a dělat z něj seniora.  

2. rada: Misku mu nenechávejte

Je dobré, když pes ví, kdy je doba jídla a pokud ji nevyužije a nesní ji, má smůlu a jídlo dostane až příště. Klidně počkejte s miskou do dalšího krmení. Pes bude vyhladovělý a vše sní, tak jak má. Navíc se naučí jíst pravidelně. Čerstvá voda musí být k dispozici celý den. „Většina problémů s přijímáním potravy je často způsobena nevhodnými návyky, špatnou výchovou, nikoliv stravou samotnou,“ vysvětluje Pučálka. 

3. rada: Nechte ho odpočinout

 Tak jako lidé po jídle odpočívají, měli by po jídle odpočívat i psi, aby se veškeré živiny z jídla dobře uložily, a předešlo se tak i torze (přetočení) žaludku. Pes by měl odpočívat nejen před jídlem, ale klid by měl mít i po krmení. Naučte ho vždy jíst půl hodiny před, nebo půl hodiny po procházce.