Mykóza nehtů

Letní období kvůli vlhku a horku je ideálním časem pro výskytu nepříjemných mykóz, které utočí na naše nehty. Plísňová onemocnění často souvisí se špatnou hygienou nohou. Při sušení chodidel nezapomínejte pořádně utřít meziprstovou část. Kde se často drží bakterie. Kromě základních hygienických základů byste ve své domácí lékárničce měli vždy mít přípravek sloužící k ošetření mykózy.

Pocení nohou

Na nohou máme až 250 tisíc potních žláz a obzvlášť v létě bychom se proti nepříjemnému pocení nohou měli pečlivě chránit. Ve svém kosmetickém arsenálu byste měli mít kvalitní sprej, nejlépe s obsahem stříbra. Proti pocení nohou pomáhají též přípravky, které obsahují adstringentní látky, které zabraňují nadměrnému vylučování potu. Nohy si myjte ve vlažné vodě několikrát denně. I v těch největších vedrech nikdy nechoďte naboso po koberci. Z něho si můžete odnést bakterie, které přispívají k pocení nohou.

Zažívací potíže

Langoš, zmrzlina ze stánku, smažené hranolky, grilované maso, to jsou oblíbená letní jídla. Tyto »letní delikatesy«, mnohdy připravované na nekvalitním a přepáleném oleji, však často způsobují nevolnost v podobě průjmu, zvracení nebo nadýmání. Vhodnou prevencí je užívání probiotik, které pomáhají posilovat přirozenou imunitu střevní flóry.

Pokud jedete na dovolenou do zahraničí, tak byste si při nákupu jídla a především ovoce měli vzít k srdci anglické přísloví, které praví: Zapomeňte na jídlo které si nemůžete uvařit nebo oloupat. Chcete-li si užít dovolenou v exotických zemích bez problémů, nikdy nepijte kohoutkovou vodu a zuby si čistěte zásadně balenou vodou. Dejte si pozor i na led v nápojích!

Klíště

Dlouhé kalhoty i rukávy ze světlé barvy a nejlépe holínky – tak by měl vypadat váš oděv při cestě do lesa. Klíšťata tam na vás totiž čekají. Důležitý je také použít repelentní přípravek a to jak na kůži, tak na oblečení, zejména na spodní část nohou, od kolen níž. Po návratu domů si pečlivě prohlédněte celé tělo, zda nedošlo k přichycení klíštěte. Nejčastěji se paraziti uvelebují v podkolenních jamkách, tříslech, podpaží, za ušima a u dětí na hlavě mezi vlasy. Obdobnou prohlídku je třeba provést i následující ráno, protože klíště se může po těle napadeného pohybovat delší dobu (několik hodin), než se definitivně zahryzne.

Úpal

S delším pobytem pod přímým sluncem si koledujete také o pořádný úpal. V letním slunečním počasí by se proti úpalu měli chránit především starší lidé, děti a lidé trpící nadváhou. Základní ochranou je nošení přikrývky na hlavě. Dbejte i na dostatečný příjem tekutin a nebuďte na přímém slunci mezi 12. až 14. hodinou. Při úpalu pomáhá pobyt v chladném prostředí, studená sprcha a pozvolný přísun tekutin.