Téměř polovina bytových domů v Česku podle svých obyvatel potřebuje opravit společné prostory. Zjistil to průzkum Raiffeisen stavební spořitelny, podle kterého volá po nové výmalbě, opravě světel a schodů 45 % dotázaných.

Lidé nejčastěji uvádějí ty věci, se kterými se potýkají každý den a spadají do běžného provozu v rámci jejich bytového domu,“ říká k průzkumu Dagmar Jonášová z Raiffeisen stavební spořitelny. Za nutnou obyvatelé bytovek považují i rekonstrukci sklepů, kočárkáren nebo garáží. Lidé na sídlištích ale nepodceňují ani bezpečnost svého bydlení. Celkem 41 % respondentů by tak uvítalo nový kamerový systém, čipové karty, chytré zámky apod.

Spokojenost vládne s okny

Nejspokojenější jsou podle průzkumu lidé se stavem svých oken. „Není divu, posledních deset let zažívá naše země boom výměny původních oken za nová plastová. Často je výměna oken spojena také s celkovým zateplením bytových domů, což přináší značné energetické úspory, které jsou jedním z hlavních motorů rekonstrukce, dalším je i snazší údržba,“ vysvětluje Jonášová.

Co je potřeba v domě opravit?
Autor: Raiffeisen stavební spořitelna

Vedení družstev chtějí domy zateplit

Současně s průzkumem provedla Raiffeisen stavební spořitelna anketu mezi předsedy a lidmi z vedení bytových družstev a společenství vlastníků jednotek. A ti mají jasno. Domy potřebují hlavně zateplit! Právě zateplení domu považuje za nutné 13 % dotázaných. Pak už se názory vedení i obyvatel shodují. Opravit potřebují společné prostory a vylepšit by se mělo i zabezpečení domů.