Kdy hrozí pokuta?

Chcete si udělat oheň blíž než 50 metrů od lesa? Pak se připravte na to, že riskujete pokutu až 15 000 Kč. A když dojde k požáru, až 25 000 Kč. Stejnou pokutu mohou dostat i rodiče dětí mladších než 18 let, které si podobný ohýnek udělají. Jsou za ně totiž zodpovědní.

Ostatně, do konfliktu se zákonem se můžete dostat i při oslavě na vlastní zahradě. Nesmíte totiž sousedy obtěžovat kouřem nebo nadměrným hlukem. Dokonce i zákon však hodnotí »míru obvyklou« o svátcích jinak, než v běžném provozu, ale ani o »čarodějnicích« nemůže být tolerance bezbřehá.

Pneumatiku do ohně? Nikdy!

Chtěli byste se při pálení vatry zbavit starých pneumatik? Tak na to rychle zapomeňte a odvezte je do sběrného dvora! Za pálení pneumatik hrozí pokuta až 150 tisíc korun.

Nepoužívejte chemii

Řada lidí zastává názor, že bez pořádné dávky benzinu nebo lihu se vatra nerozhoří. Hasiči ale před podobnými urychlovači varují. Používání chemikálií totiž každoročně způsobuje řadu zranění. Zkuste radši noviny a chvojí.

Pozor na domy a stromy

Oheň rozdělávejte jen v bezpečné vzdálenosti od domů a stromů (50 m), nebo seníků (100 m). V blízkosti ohně nesmí být ani suché listí, tráva, kořeny stromů či hrabanka.

Metrový kruh

Základní ochranou, aby se oheň nerozhořel tam, kde nemá, by měl být kruh z kamenů, odkopané hlíny a písku. Ten by měl tvořit u velkých ohnišť přibližně metr široký pruh kolem ohniště.

Oheň zkrotí voda a písek

Pro případ, že by se oheň začal šířit, si připravte dostatek vody k hašení, nebo písek. Využijete je při ukončení, kdy musíte ohniště důkladně uhasit. Než odejdete, nesmí oheň ani doutnat.

Když vzplanete, válejte se

Nechceme to přivolávat, ale kdyby na vás začalo hořet oblečení, zastavte se a začněte se válet. Útěk totiž spolehlivě oheň ještě víc rozdmýchá. Přikryjte si obličej dlaněmi a začněte se kutálet po zemi. To oheň udusí. Pomůže i přikrytí dekou z jiného než syntetického materiálu.

Proč se vůbec slaví čarodějnice?

»Čarodějnice« jsou v ČR oblíbenější, než by se mohlo zdát. Filipojakubskou noc slaví 84 procent Čechů, polovina z nich pravidelně, druhá polovina příležitostně. Je to však i svátek pořádně rizikový. Hrozí nejen požáry, ale také nehody způsobené alkoholem.