Čaje jsou vhodné pro každodenní pitný režim – nejsou léčivem a nemají vedlejší účinky. Představují ideální nápoj, protože doplňují do organismu vitamíny, minerály a další důležité látky v dobře vstřebatelné formě.

„Existují čaje určené speciálně na pročištění, které pomůžou organismu zbavit toxinů, obnoví rovnováhu mezi trávením a vylučováním a celkově zlepší fyzickou a duševní kondici. Taková pitná kúra by měla trvat alespoň 6 týdnů,“ radí bylinkář Pavel Popov.

V čistících čajích se často vyskytuje růžový ibišek, sléz, lípa nebo maceška, která zlepšuje vylučování toxinů. Některé byliny můžete užívat i samostatně.

Kopřivový čaj na dva způsoby

Kopřiva a zejména obsažený chlorofyl působí tonizačně a povzbudivě na celý metabolismus.

Zkuste si uvařit čaj z kořenů kopřivy, je ideální na jaře k pročištění krve a podporuje správnou funkci ledvin: 40 g čerstvých, umytých a pokrájených kořenů dejte do litru vody a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni zhruba 8 minut a dalších 10 minut louhujte. Každý den vypijte půl litru čaje.

Další recept na odvar z kopřivy je ještě jednodušší: listy očištěných kopřiv spařte horkou vodou a nechte louhovat. Mladé kopřivy můžete přidat i do jarních salátů – jsou totiž bohaté na vitamín C.

Smetánka lékařská

Další běžně dostupnou bylinou je pampeliška. Ta pomáhá chránit buňky a tkáně před oxidačním poškozením a podporuje zdravou funkci žaludku a jater. Čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla a taky příznivě působí na trávení i látkovou výměnu. 

Měsíček lékařský

Bylina, kterou často pěstujeme na zahradách, patří k nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku. Z měsíčku si můžete připravit čaj nebo ho přidat do směsi. Na čtvrt litru vody přijde jedna vrchovatá lžíce sušené byliny. Nálev přiveďte k varu, ale vařte jen minutu, maximálně dvě. Denně vypijte 1 až 2 šálky odvaru.

Červená řepa

Je bohatá na vitamíny (A, B, C a H) a minerály jako draslík, zinek, železo, hořčík, vápník či selen. Červená řepa působí jako jaterní detoxikant – podporuje látkovou výměnu a celkově pomáhá zlepšovat trávení. Snižuje hladinu krevního cholesterolu a má protisklerotické účinky.

Řepík lékařský

Nať řepíku má řadu příznivých účinků na lidský organismus. Stimuluje činnost žlučníku a pomáhá k lepším detoxikačním účinkům jater. Celkově působí pozitivně na trávení a zlepšuje metabolismus tuků. A jak z řepíku připravíte čaj? Přelijte 15 g byliny půl litrem vařící vody. Nechejte louhovat 15 minut a pijte před jídlem, 2 – 3x denně.