Pokud natvrdo uvařená vejce budete skladovat v lednici při teplotě mezi 5 až 10 stupni Celsia, budou použitelné až 10 dní. Jestliže je však máte na misce v kuchyni, snězte je co nejdřív. „Při pokojové teplotě je riziko zkažení velké,“ tvrdí Josef Duben ze Státní veterinární správy a radí vejce zpracovat a sníst nejpozději do dvou až tří dnů od pomlázky. „Když budete dávat vajíčko malému dítěti, doporučuji zvláště žloutek podávat po malých kouscích. Všichni víme, že žloutek může způsobit dušení,“ nabádá Duben.

 Víte, že

… nechat vejce v lednici můžete nejdéle 28 dní? Pokud budete připravovat moučník ze syrových vajec, raději použijte právě koupená.

… zdraví lidé mohou jíst průměrně 3 vejce týdně včetně těch, které jsou obsaženy v potravinách (v pečivu a těstovinách)?

… kromě cholesterolu vejce obsahují i prospěšné minerální látky a vitamíny?

Složení vajec:

Bílek - 58 % (obsahuje vodu, proteiny, minerály, chrání a vyživuje embryo kuřátka)

Žloutek - 32 % (obsahuje vodu, bílkoviny, tuky a malé množství cukrů, je to hlavní zásobárna živin pro vyvíjející se zárodek)

Skořápka - 10 % (převážná část skořápky vejce je tvořena  uhličitanem a fosforečnanem vápenatým, silná je asi 0,3 mm, pro zárodek je to důležitý zdroj vápníku pro tvorbu kostí, v průběhu vývoje zárodku se ztenčuje, aby se usnadnilo líhnutí)

Výživové hodnoty

Bílkoviny: 7,5 g (důležité pro svalovou hmotu)

Tuk: 6.5 g (podílejí na stavbě mnoha struktur v lidském těle)

Vápník: 32,5 g (podporuje strukturu zubů a kostí)

Cholesterol: 230 mg (pomáhá tělu zpracovávat tuky)

Vitamin A: 157,9 mg (reguluje růst, udržuje zdravou pokožku)

Vitamin D: 1,7 mg (důležitý pro pevné kosti)

Železo: 1,2 mg (je zodpovědné za dopravu kyslíku v těle)

Rychlý recept na vaječnou pomazánku

Vejce oloupeme, nakrájíme nadrobno, přidáme najemno nakrájené okurky a cibuli. Osolííme a opepříme a podle chuti osolíme. Nakonec vmícháme majonézu, do které jsme přidali lžičku hořčice. Ozdobíme pažitkou, ředkvičkou nebo jarní cibulkou.