Vývar s bylinkovými nudlemi

Sváteční vývar s bylinkovými nudlemi
Autor: Náš grunt
Co potřebujete: 1 farmářské kuře, 2 petržele ,¼ celeru, 2 mrkve, 1 cibule, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 l vody

Postup: Všechnu zeleninu kromě cibule oloupejte a i s kuřetem a kořením vložte do hrnce. Na mírném plameni nechte táhnout 3 hodiny (v tlakovém hrnci cca 1 hod.). Vývar slijte přes jemné sítko a nechte vychladnout. Potom seberte ztuhlý tuk, aby polévka nebyla příliš mastná. Před podáváním vývar dosolte a zavařte do polévky jemně nakrájenou zeleninu – stačí chvíli, aby zůstala křupavá.

Bylinkové nudle

Co potřebujete: 200 g hrubé mouky, 2 bio vajíčka, lžíce jemně posekané petrželky, lžíce nakrájené pažitky

Postup: Všechny ingredience zpracujte v tuhé těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici několik hodin odležet. Poté rozválejte, nakrájejte na nudličky a uvařte ve slané vodě, abyste se vývar nezakalil.

Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem

Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem
Autor: Náš grunt
Co potřebujete: 6 rohlíků, 6 vajec, 200 ml plnotučného mléka, 150 g uzeného masa, 150 g vařeného kuřecího masa, 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, ¼ lžičky muškátového oříšku, špetka pepře, lžička soli, 100 g kopřiv, 50 g medvědího česneku, lžíce másla

Postup: Kopřivy s medvědím česnekem operte, spařte a najemno posekejte. Z bílků ušlehejte sníh, žloutky promíchejte s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte a promíchejte s oběma druhy masa, zeleninou, zalijte žloutkovou směsí a opatrně vmíchejte sníh. Směs rozetřete do většího hlubokého pekáčku nebo rozdělte do několika menších zapékacích misek dobře vymazaných máslem. Pečte hodinu při 170 °C.

Jehněčí kýta s vinnou omáčkou a špenátovými nočky

Jehněčí kýta s vinnou omáčkou a špenátovými nočky
Autor: Náš grunt
Co potřebujete: 1,5 kg jehněčí kýty, 50 g másla, 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, 1,5 lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 1 dcl červeného vína, 400 g uvařených oloupaných brambor, 100 g čerstvého mladého špenátu, 220 g polohrubé mouky, 1 vejce

Pečeně:

Jehněčí kýtu nejdříve vykostěte. Máslo utřete se solí a rozmarýnem, vmasírujte do masa, opepřete a svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáčku s poklicí a pečte na 150 °C přibližně 3 hodiny. Poté slijte výpek, přidejte víno a nechte omáčku 15 minut redukovat – měla by zmenšit objem asi o polovinu. Dochuťte solí a pepřem a před podáváním jí přelijte maso a nočky.

Nočky:

Uvařené brambory najemno nastrouhejte. Opraný špenát najemno rozmixujte společně s vajíčkem a přidejte k bramborám. Rychle zapracujte mouku, z těsta vyválejte dlouhé hady a postupně odkrajujte malé nočky, do kterých ještě můžete otisknout vidličku pro hezký vzorek. Vařte ve vodě cca 2 minuty nebo na páře přibližně 5 minut.

Osvěžující koktejl Jarní vánek

Osvěžující koktejl Jarní vánek
Autor: Náš grunt
Co potřebujete: 2 cl ginu, lžička medu/2cl medová voda (med rozpuštěný ve vodě, snadněji se promíchá), 1 cl šťávy z citrónu, 2 lžičky vanilkového cukru, 15 cl minerální vody Mattoni,  hrstka lístků kadeřavé petrželky, led

Postup: Do sklenice vložte led a přidejte gin a ostatní ingredience, které promíchejte. Na závěr ozdobte lístky petrželky (nebo jiné bylinky), které položte na hladinu. Na hranu skleničky můžete umístit malé plyšové kuřátko připnuté ke stéblu petrželky.

Fotogalerie
4 fotografie