V módě jsou letos přírodní hnědá vajíčka, zdobená podle lidových tradicí, například cibulí. Hitem je silonkové barvení, kdy se za pomoci silonky zafixuje na vajíčko květ nebo lístek a pak se obarví v cibulovém nálevu.

Nezapoměňte na květiny!

Květiny k jaru neodmyslitelně patří, a čím víc jich doma budete mít, tím větší jarní atmosféru vykouzlíte. Frčí venkovský styl, tedy květiny v bytelných keramických květináčích, ze kterých kouká zemina. Naaranžujte do nich větvičky, mech nebo dubovou kůru. Skvěle taky vypadá, když místo květináčů použijete staré hliněné nádoby, proutěné košíky nebo oprýskané konve na vodu, kyblíky nebo nádoby na mléko.

Tip: Skořápky od rozbitých vajíček můžete položit do truhlíku s velikonoční trávou, která bývá prvním poslem jara a v domácnosti by neměla chybět.

À la Provance

Další módní vlna je ve stylu Provance, kde převládá starorůžová a lila barva v kombinaci s bílou a zelenou. Vejce se zdobí pomocí ubrouskové techniky zvané decoupage (polepování vajíček motivy z ubrousků) nebo jiného papíru. Letí i obháčkovaná vajíčka. Stolu by měla dominovat čirá váza nebo porcelánová džbán s nařezanými tulipány a hyacinty v pastelových barvách.

Tip: Krásně vypadá, když zdobená vejce vyskládáte na porcelánový podstavec (používá se na cukroví, zákusky), na který naaranžujete i porcelánové bílé zajíčky.

Minimalismus je stále in

I tuhle sezonu je oblíbený severský styl, který je čistý, minimalistický a kde je jedinou živější barvou zelená. Vajíčka jsou jinak sněhobílá, krémová, šedá nebo zažloutlá a posazují se do papírového košíčku nebo do hnízd z proutí, na zdobení se používají například přilepená peříčka. Inspirujte se tímhle stylem a nařezejte si vrbové proutky, které vám ve velkém džbánu navodí dokonalou velikonoční atmosféru.  

Fotogalerie
4 fotografie