Kávu ano v rozumné míře – nejlépe ob den a bez cukru a mléka. Lepší by bylo ještě pití melty či jiné kávoviny, ale rozhodně bez mléka. „Mléko překyseluje a zatěžuje játra,“ říkají manželé. Varují dokonce i před používáním sojového mléka. „Sojové výrobky ve velkém množství odbourávají červené krvinky. Do kávy nedoporučujeme ani sojové mléko ani sojovou smetanu,“ říká Beáta Pataky, původní profesí učitelka a družinářka, a Július, který je vystudovaný geolog.

5 bílých jedů

Mléčné výrobky obecně, nejen v kombinaci s kávou, považují manželé Patakyovi, kteří se alternativní medicíně věnují od konce 90. let, za jeden z tzv. bílých jedů dnešní doby. Další čtyři jsou: bílý cukr, bílá mouka a bílá rýže, margaríny a vyčištěná sůl. "Nedoporučujeme pít ovocné čaje (umělé příchutě), sladké vody, minerálky (zatěžují ledviny) a samozřejmé velké množství alkoholu, kávy a černého čaje," dodávají terapeuti.

Jsou to pitominy!

Názory terapeutů podráždily nejen odborníky na výživu ale i čtenáře Blesku. „Vaše argumenty jsou z lékařského hlediska tak pitomé, že je ztrátou času o nich diskutovat. Žádné odborné studie (a že jich bylo!) nepotvrdily škodlivost kávy, ať už s mlékem nebo bez,“ napsal do chatu Ludvík Bell.

Co na to terapeuti? „Vliv kávy s mlékem pozorujeme skrze reflexní plošky na chodidlech už téměř čtvrt století. Je to aktuální a pravdivá řeč těla, která dává informace i o dysfunkcích, které medicína nezjistí ani s nejmodernějšími prostředky. Považujeme se za poctivé vědce, kteří si všimli nezdravého trendu (pití kávy s mlékem ve velkém množství) a cítili potřebu na to upozornit ostatní lidi,“ vrací úder Patakyovi.

Střídmě s vodou

Jakou stravu a pití tedy terapeuti preferují u sebe a co doporučují? „Jíme všechno, ale střídmě. Pijeme hlavně čistou, měkkou vodu, vodu s citrónem, zelený čaj a bylinkové čaje. Také si dáváme plzeňské pivo a dobré víno.“

 

CELÝ CHAT SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE