Mléko domácích zvířat už lidstvo pije 10 000 let, od dob, kdy se objevili první pastevci. Přitom 90% celosvětové spotřeby mléka vyprodukují krávy, ale ochutnat můžete i mléko kozí, ovčí, oslí, velbloudí, jačí, buvolí, sobí, koňské, a dokonce i opičí. Vegani mléko nahrazují »mlékem« kokosový, mandlovým, konopným, nebo sojovým. Vyrábí se také mléko bez laktózy, pro ty, kdo laktózu nestráví.
Zdroj vitamínů
Mléko obsahuje vitamíny A, D a B12, minerály jako draslík, vápník, fosfor, zinek, hořčík, a také proteiny, je to důležitý zdroj živin.
Mléčná statistika
Každý Čech vypije ročně průměrně 57,2 litru kravského mléka. Toto množství nadojí za dva a čtvrt dne.
Mléčných výrobků pak každý spotřebujeme 250 kg za rok.
Co vlastně kupujeme?
Homogenizované mléko – mléko prošlo úpravou, kdy se tukové částečky pod tlakem rozdělí a rovnoměrně se rozptýlí, aby nedocházelo k hromadění tuku na povrchu.
Selské mléko – má obsah tuku jako po nadojení, obsah tuku nesmí být nižší než 3,5%
Plnotučné mléko - má obsah tuku nejméně 3,5%, povoluje se přidání, nebo odebrání mléčného tuku.
Polotučné mléko – má obsah tuku nejméně 1,5 a nevíce 1,8 %.
Odstředěné mléko - obsah tuku je tak snížený, že ho má nejvíce 0,5%.
Pasterované mléko - většina mléka prochází pasterizací. Tento proces je známý už od devatenáctého století, pasterizovat se ovšem dříve než mléko začalo pivo. Pasterované mléko prošlo krátkodobých zahřátím na teplotu přes 71,7 °C.
UHT- mléko bylo zahřáto na teplotu 135 °C. Toto mléko se označuje jako trvanlivé.
Syrové mléko – mléko upravené pouze filtrováním.
Obohacené mléko - mléko s přídavkem bílkovin, solí, nebo minerálů.