Stovky statistiků vyrazí do terénu a začnou už po desáté zjišťovat, jak se lidem žije. „Zjišťování se uskuteční na území České republiky v téměř 10 tisících domácnostech. Více než polovina z nich je přitom zahrnuta do projektu opakovaně, u čtyř tisíc náhodně vybraných bytů zazvoní naši tazatelé poprvé,“ říká Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu.

Statistici zkoumají život v celé Evropě

Cílem statistiků ale nejsou jen české domácnosti. Stejný průzkum totiž propukne i v dalších 31 evropských zemích. Získaná data se pak budou porovnávat a vypočítá se z nich, kde jsou lidé ohrožení peněžní nebo materiální chudobou. Letos se mimořádně bude zjišťovat i to, kde hrozí materiální deprivace dětem. Tedy například to, jestli mají doma vhodné místo pro studium a vypracování domácích úkolů nebo jestli alespoň na jeden týden v roce jezdí na prázdniny mimo domov.

Průzkum můžete odmítnout

Samozřejmě, že i když statistikům otevřete dveře, můžete průzkum odmítnout. Ničeho se ale bát nemusíte. Data zůstanou anonymní a nikdo se nedopátrá, jak si žijete právě vy.

„Jsme si vědomi náročnosti zjišťování, a proto si velmi vážíme všech občanů, kteří se ho zúčastní. Poskytnutím údajů tak přispívají k získání cenných informací o životních podmínkách českých domácností,“ uvádí vedoucí oddělení sociálních šetření ČSÚ Jaromír Kalmus.

Co potřebujete vědět:

* průzkum (správně se jmenuje výběrové šetření) proběhne ve všech krajích ČR

* začne 22. února a skončí 11. května 2014

* speciálně vyškolení tazatelé navštíví 5962 domácností, ve kterých již v minulosti byli,

* prvně navštíví tazatelé také náhodně vybraných 4000 bytů

*do průzkumu budou zahrnutí všichni, kdo ve vybraném bytě obvykle bydlí

K čemu sesbíraná data slouží?

Všechny údaje, které statistici sebírají, neslouží jen pro nudná papírová srovnání. Vychází z nich stát, když se plánují různé sociální změny. Díky statistickým údajům je tak možné získat konkrétnější představu, jak různá sociální opatření (zdanění příjmů, valorizace důchodů, podmínky pro výplatu sociálních dávek) ovlivní životní úroveň lidí. To je důležité především teď, když se stále více rozevírají nůžky mezi nejchudšími a nejbohatšími vrstvami společnosti.

Pokec se statistiky

Nesnášíte vyplňování dlouhých a složitých dotazníků? Tak to se bát nemusíte. Průzkum vašich příjmů a životních podmínek se totiž provádí formou osobního rozhovoru.

Nechte si ukázat průkaz!

Pokud se bojíte podvodníků, kteří se budou za statistiky jen vydávat, strach mít nemusíte. Akce je několikanásobně jištěná.

* zaměstnanci úřadu se prokazují průkazem tazatele nebo zaměstnance Českého statistického úřadu

* na požádání vám ukážou i občanský průkaz

* oprávněnost návštěvy si můžete ověřit na každé krajské správě Českého statistického úřadu

* o statisticích jsou informování i starostové dotčených měst a obcí

* o průzkumu vědí i všechna ředitelství Policie ČR

Údaje zůstanou anonymní

Nechcete, aby sousedi věděli o vašich příjmech nebo o tom, že máte auto a kolik platíte za bydlení ? Buďte bez obav. „Ochrana osobních údajů je zajištěna ve všech fázích šetření. Anonymizované výstupy neumožní identifikaci konkrétní domácnosti či osoby, originály vyplněných dotazníků budou po zpracování samozřejmě skartovány. Všichni zúčastnění pracovníci ČSÚ jsou také ze zákona vázáni mlčenlivostí,“ vysvětluje statistik Jaromír Kalmus.