Sladkosti ratolestem přibaluje do školní tašky až polovina rodičů, což je podle odborníků alarmující! Nevhodná skladba jídelníčku přitom může vést ke zdravotním komplikacím a zaděláváním si na kila navíc. „Svačiny jsou pro děti velmi důležité, protože slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony,“ uvádí Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju. Právě tato iniciativa za podpory společnosti Ahold Czech Republic zjišťovala, co čeští škláci svačí.
Dopoledne mléko
V rámci pravidelného stravování by školáci neměly vynechávat dopolední ani odpolední svačinu. Dopoledne je ideální zvolit porci mléčného výrobku, jako je jogurt, tvaroh, ochucené mléko či zakysaný mléčný výrobek, a k tomu ovoce. K odpolední svačině je vhodný kousek pečiva namazaný kvalitním rostlinným tukem a obložený plátkem šunky nebo sýra a k tomu nakrájená zelenina.
„Jestli se vaše dítko chystá po škole ještě na kroužek, jeho výdej energie s zvýší, a vy mu tak klidně můžete přibalit malou sladkost, třeba v podobě mysli tyčinky,“ radí Petr Havlíček, specialista na výživu a poradce iniciativy Vím, co jím a piju.
3 recepty pro děti do školy:
Vajíčkový »hambáč«
Suroviny na 4 porce: vejce 4 ks, 8 krajíců toustového chléba, 100 g Lučiny (nebo polotučného tvarohu), 2 ks rajčat, rukola
Postup: Nasucho připravíme volská oka, každý chléb pomažeme z jedné strany sýrem nebo tvarohem, poklademe plátky rajčat a trochou rukoly. Nakonec mezi chleby vložíme hotové vejce.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
energie: 1203 kJ
bílkoviny: 13 g
tuky: 15 g
sacharidy: 24 g
Zeleninová pomazánka s rybou
Suroviny na 4 porce: 1 ks větší mrkve, 1/4 celeru, 1ks sardinek ve vlastní šťávě, 1 lžíce majonézy light, 1 lžíce Lučiny nebo ricotty, 1 ks citronu, 8 krajíců slunečnicového chleba, sůl
Postup: Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme nálev ze sardinek, které smícháme se zeleninou. Zakápneme šťávou z citronu, lehce osolíme a přidáme majonézu a lučinu/ricottu. Důkladně promícháme (pokud použijeme mixer, pomazánka bude jemnější) a na závěr lehce osolíme, případně opepříme. Pomazánku rozdělíme na 8 krajíců a na závěr můžeme ozdobit citronem.
Nutriční hodnoty na 1 porci
energie: 1939 kJ
bílkoviny: 16 g
tuky: 15 g
sacharidy: 63 g
Vločková kaše
Suroviny na 4 porce: 120 g ovesné kaše, 200 g tvarohu nebo bílého jogurtu, 2 ks menších jablek, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky cukru
Postup: Vločky uvaříme ve vodě do konzistence kaše. Na drobné kousky nakrájíme jablka (můžeme i nastrouhat). Vločky zamícháme s tvarohem či bílým jogurtem, přidáme jablka, skořici a trochu osladíme. Kaši dětem naservírujte do uzavíratelné plastové mističky.
Nutriční hodnoty
na 1 porci
energie: 1033 kJ
bílkoviny: 13 g
tuky: 4 g
sacharidy: 42 g