Blesk vám proto přináší pár osvědčených rad, které vám pomohou vyhnout se stavu, kdy vás bolí »celý člověk« a nejraději byste si zalezli do tmy a pod peřinu. Jak na to?

Nepijte nikdy nalačno!

Na oslavě je vždy po ruce mnoho dobrot. Takže uzobávejte ořechy, dejte si chlebíčky nebo jednohubky, zahřešte i mastnějšími chipsy. Alkohol prázdnému žaludku nedělá dobře. Nejen že se dřív opijete, ale bude vám druhý den i pěkně zle.

Alkohol zalévejte vodou!

Tady platí – čím víc vody, tím lépe. Alkoholické nápoje dehydratují organismus a pokud budete hodně pít obyčejnou vodu, uděláte jen dobře. Předejdete dehydrataci.

Vybavte se v lékárně!

Kupte si v předstihu v lékárně preventivní nápoje a tablety, které dokáží zmírnit nebo úplně předejít kocovině.

Babské rady: Když už jste to přece jen přehnali...

- dejte si vyprošťovák v podobě piva, pokud máte ještě chuť na alkohol

- pijte minerálky

- dodejte tělu kofein (káva, kolové nápoje)

- česnečka vás postaví na nohy: Tip na superrychlou polévku: do talíře dejte 2 stroužky rozetřeného česneku, přidejte kapku oleje, sůl a pepř a zalijte vařící vodou

- vyražte na čerstvý vzduch

- uvařte si bylinkový čaj: mátový, heřmánkový nebo kopřivový

Co je kocovina?

Způsobují ji chemické toxické látky, které se přeměnily z vypitého alkoholu. Alkohol také dehydratuje organismus a působí močopudně. Čím více ho vypijeme, tím s větším nedostatkem tekutin se budeme muset ráno potýkat. Dehydratace a nedostatek minerálů a vitaminů v těle nám pak způsobují bolest hlavy, žaludeční nevolnost, typické sucho v ústech, žízeň a další různé příznaky kocoviny.

Co dělá alkohol v těle?

Alkohol se nejdříve dostává do žaludku a následně do tenkého střeva. Pak se vstřebává do krve. Krví se dostane do všech orgánů v těle včetně mozku. Alkohol je odbouráván v játrech, kde se přeměňuje 60-90 % alkoholu. V játrech se mění na kyselinu octovou, kterou vyloučíme z těla a na toxický acetaldehyd, ze kterého nám bývá špatně.

Koncentrace alkoholu v krvi

Vstřebávání alkoholu ovlivňuje mnoho faktorů: tělesná hmotnost, stavba těla, pohlaví, objem krve, druhy snědené potravy, množství vypitého alkoholu. Například u mužů je průměrná rychlost odbourávání alkoholu z těla 0,1 – 0,2 promile za jednu hodinu. U žen je to o 15 % méně. Alkohol se kompletně vstřebá do krve za 1 až 2 hodiny. Pouhá 3 % alkoholu se vyloučí plícemi a 1 – 2 % alkoholu se vyloučí močovými cestami.

Otrava alkoholem: Stupně a příznaky v závislosti na hladině alkoholu v krvi:

* Stupeň I: rozrušení (1 – 2 promile) - neklid, potíže s řečí, nadměrné sebevědomí

* Stupeň II: omámení (2 – 2,5 promile) - agresivita, svalová slabost, zúžení zornice, ztráta paměti

* Stupeň III: ztráta vědomí (2,5 – 4 promile) - otupělost, ztráta vnímání, šok, rozšíření zornice

* Stupeň IV: ztráta schopnosti dýchat (4 a více promile) - kóma, šok, absence reakce zornic, narušení přirozeného dýchání, podchlazení, smrt