Sekty k silvestrovským oslavám patří. Podle odhadů i letos vylétne o půlnoci k nebi na pět milionů špuntů! Navíc, pokud volíte kvalitní sekt, nemusíte se bát, že budete mít druhý den »hlavu jako střep«! „Sekty byly vždy vnímány jako slavnostní nápoj, který se podává při zvláštních příležitostech. Proto jich právě na přelomu roku, kdy symbolicky něco starého odchází a nové naděje a očekávání přicházejí, pijeme nejvíce,“ říká Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.
Tímhle přivítejte nový rok a bude vám chutnat!
Grandioso gold
V lahvi totiž plují šupinky z 24 karátového zlata! Jeho obsah je 1,5 až 2 g na 100 lahví a při koupi dostanete certifikát o pravosti kovu.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina
S tímhle ohromíte! V lahvi totiž plují šupinky z 24 karátového zlata! Jeho obsah je 1,5 až 2 g na 100 lahví a při koupi dostanete certifikát o pravosti kovu. Je to brut, vyrobeny z rýnského a vlašského ryzlinku, voní po zelených jablíčkách a má příjemnou chuť kyselinky.
Orientační cena: 599 Kč
Bohemia sekt Chardonnay
Světle žlutá barva s chutí bílých lučních květů a citrusů s bohatým perlením vás o silvestrovské půlnoci nezklame.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina
Světle žlutá barva s chutí bílých lučních květů a citrusů s bohatým perlením vás o silvestrovské půlnoci nezklame. Jde o brut, neboli suché víno s nízkým obsahem zbytkového cukru, a je vyrobený z odrůdy chardonnay.
Orientační cena: 149 Kč
Saint Croix Sekt
V lahvi na vás čeká lahodný mok barvy bílého zlata, vůní po zralém letním jablku a chutí po směsi zahradního ovoce.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina
Pokud máte rádi spíše plné a hutné víno, sáhněte po »templáři«. V lahvi na vás čeká lahodný mok barvy bílého zlata, vůní po zralém letním jablku a chutí po směsi zahradního ovoce. Z odrůdy chardonnay se vyrábí tradiční metodou, tedy druhotným kvašení vína v lahvi a každá láhev je tak originál.
Orientační cena: 139 Kč
Chateau Radyně
Smícháním odrůd ryzlinku vlašského a veltlínského zeleného vznikl extra brut světle žluté barvy s bohatým ovocným aroma po zralých hroznech.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina
Smícháním odrůd ryzlinku vlašského a veltlínského zeleného vznikl extra brut světle žluté barvy s bohatým ovocným aroma po zralých hroznech. Ty dodávají výraznou chuť, neboť se do nich opíralo sluníčko na Pálavských vršcích.
Orientační cena: 184 Kč
Chateau Bzenec
Tento sekt posbíral řadu medailí a podle odborníků je jedním z nejosobitějších sektů na českém trhu.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina
Tento sekt posbíral řadu medailí a podle odborníků je jedním
z nejosobitějších sektů na českém trhu. Vyrábí se ryzlinku rýnského, který mu dává krásně nazrálou chuť po lipovém medu a sušených meruňkách.
Orientační cena: 199 Kč
Znovín de Lux rosé
Jsou i růžové sekty. Za nevtíravou ovocnou vůni a chuť po třešních a višních s lehkými marmeládovými tóny odrůdy Zweigeltrebe získal tento růžový sekt několik medailí.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina
Oblíbili jste si růžové víno a ani na silvestra se ho nechcete vzdát? Jsou i růžové sekty. Za nevtíravou ovocnou vůni a chuť po třešních a višních s lehkými marmeládovými tóny odrůdy Zweigeltrebe získal tento růžový sekt několik medailí.
Orientační cena: 240 Kč
Dom Pérignon
Jde o světovou klasiku a luxusní pití. Má specifickou dlouhou chuť s tóny kůry citrusových plodů a vyrábí se z odrůd Rulandské modré, Mlynářka, Chardonnay.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina
Je to pravé šampaňské, které se od roku 1855 těší výsadnímu postavení mezi šampusy. Jde o světovou klasiku a luxusní pití. Těm, kteří jsou zvyklí na klasický sekt, možná ani nebude chutnat. Má specifickou dlouhou chuť s tóny kůry citrusových plodů a vyrábí se z odrůd Rulandské modré, Mlynářka, Chardonnay.
Orientační cena: 3399 Kč
Co znamená označení šumivých vín:
* brut nature - přírodně tvrdé víno, které má méně než 3 g cukru/l, nebylo doslazeno expedičním likérem
* extra brut - zvláště tvrdé víno, které má 0 až 8 g cukru/l. Má výrazně svěží chuť s pikantní kyselinkou.
* brut – tvrdé víno, které má obsah cukru nižší než 15 g cukru/l. V sektu vyniká jeho odrůdovost.
* extra sec, extra dry - zvláště suché víno, které má 12 až 20 g cukru/l. Je zde vyvážený poměr kyselinek a cukru.
* sec – suché víno, které má 17 až 35 g cukru/l. Chuť je mírně sladká a ovocná.
* demi sec – polosuché víno, které má od 33 do 50 g cukru/l. Cukr po chuťové stránce převládá, připomíná hrozinky.
* doux, douc – sladké víno, které má více než 50 g cukru/l. V sektu je cukr dominantní s tóny medu.
Jak víno rozlévat?
Nejlepší teplota pro rozlévání šampaňského a sektu je 3 až 5 stupňů Celsia, po nalití do skelničky se teplota zvýší na ideálních 7 až 9 stupňů. Láhev nechte v lednici určitě alespoň jeden den. Víno nalévejte nejlépe do sklenic tzv. flétna, které jsou dlouhé a bublinky z nich pomaleji vyprchají. Při otvírání držte láhev nakloněnou, vyhnete se tím vypěnění. Korek nevytlačujte, ale spíše jej držte a otáčejte lahví.
Jde o světovou klasiku a luxusní pití. Má specifickou dlouhou chuť s tóny kůry citrusových plodů a vyrábí se z odrůd Rulandské modré, Mlynářka, Chardonnay.
Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina