„Pes slyší tóny do 67 kHz, zatím co člověk do 20 kHz. Takže nejenom vlastní výbuchy, ale i svist doprovázející některé druhy pyrotechniky musí přivádět senzitivní psy k šílenství,“ potvrzuje veterinář Milan Štourač. Navíc kvůli anatomické stavbě oka mají psi zrakové pole a periferní vidění daleko širší než člověk, proto vidí mnohem více světel a záblesků.

1) Ať si zvyká!

Pouštějte mu CD se zvuky bouřky, střelby či ohňostroje a přitom na něj mluvte nebo ho hlaďte. Pes bude mít zvuky spojené s příjemnými věcmi a uvidí, že se jeho lidská smečka chová úplně normálně.

2) Zkuste feromony

Feromonový sprej, obojek či přívěšek vylučuje tzv. hormon štěstí. My ho necítíme, ale pes na něj spolehlivě reaguje jako na něco příjemného. Tento hormon totiž vylučuje fena zhruba první týden po porodu k psychické pohodě štěňat.

3) Léky zklidní

U vašeho veterináře si nechte předepsat utišující léky. Nedávejte mu nic dle vlastního uvážení bez konzultace s veterinářem – psovi by léky mohly uškodit.

4) Zatemněte!

V době vrcholících ohňostrojů zavřete okna, zatáhněte závěsy nebo žaluzie. Na psa mluvte v klidu a chovejte se normálně. Pokud si bude chtít zalézt někde v bytě, nenuťte ho, aby byl u vás.

5) Do koupelny ne

Mezi pejskaři se často používá zavírání psů do koupelny. To nedělejte! Psa zavřete do tmy a s jeho strachem ho tam necháte samotného.

6) Netrestejte ani neodměňujte!

Pokud se pes doslova klepe a chce se schovat pod poste nebo k vám do náruče, umožněte mu to. Rozhodně ho za jeho strach netrestejte, ale nedávejte mu ani pamlsky. Mohl by si myslet, že se chová správně a vy ho odměňujete.

7) Na procházku dřív

Večerní procházku nenechávejte na půlnoc s tím, že se půjdete podívat na ohňostroj a psa při tom vyvenčíte. Naopak! Běžte v době, kdy ještě žádné dělobuchy nejsou. Nezapomeňte psovi dát obojek s kontaktem na vás, kdyby se přeci jen ztratil.

8) Nechte mu důstojnost!

Nedělejte ze psa »cvičenou opičku« pro pobavení silvestrovské společnosti. Navlékání do oblečků nebo rádoby humorných doplňků je pro zvíře stresující.