Při konzumaci kapra je důležité dávat pozor a poctivě kosti vybírat. Když se budete vesele bavit s ostatními, může se lehce stát, že vám kost v krku nebo v zažívacím traktu zapíchne. Podle specialisty z oddělení ORL Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Pavla Chrbolky kosti z ryb obvykle uvíznou v oblasti krčních mandlí nebo v kořeni jazyka, někdy i v hlubších částech polykacích cest.

Babská rada: chleba, brambora nebo zelí

Jakmile cítíte bodavou či píchavou bolest v krku, která zesiluje při polykání, je zle. K odstranění zapíchnuté kosti může pomoci kousek chleba, brambory nebo kysaného zelí, který kůstku obalí, uvolní a odplaví do žaludku, kde se bezpečně rozloží. „Jiné odstraňování doma vůbec nedoporučuji! Může dojít ke zvracení nebo i ke vdechnutí kosti nebo potravy,“ varuje doktor Chrbolka.

Rychle na pohotovost

Pokud nepomohou babské rady a kost se nepodaří »zajíst«, musíte na pohotovost nebo do nemocnice na ORL. Pokud lékař najde kost v dutině ústní, na krční mandli nebo na kořeni jazyka, obvykle jí jednoduše odstraní. „Jestliže je cizí těleso zapíchnuto v hlubších částech polykacích cest, třeba v jícnu, je někdy nutné endoskopické vyšetření. To zhodnotí stav jícnu, ale současně i umožňuje odstranit cizí těleso,“ říká Chrbolka.

Hrozí i smrt!

Rizikem poranění polykacích cest ostrým předmětem je vcelku velké, může způsobit krvácení, perforaci stěny jícnu s rozvojem zánětlivých komplikací, které mohou být i smrtelné. „Proto není dobré při potížích otálet s návštěvou lékaře,“ nabádá specialista z ORL.