S šupinami nebo bez?
Nemáte rádi škrábání šupin? Pak zvolte kapra lysce, který jich má méně. Oproti klasickému šupináči má ale trochu tučnější maso a také silnější kůži, která je víc cítit rybinou.
Živého či zabitého?
Když se u vás doma najde odvážlivec, který kapra zabije, máte vyhráno, protože zabitý se špatně skladuje. Maso uchovávejte při teplotě od -1 do 4 °C po dobu maximálně 4 dnů. Zkazit se vám může ale i během hodinové jízdy v autě, kde je teplota vyšší!
Vana nebo lednice?
Kapry ve vaně máme rádi už od dětství, ale ryba se v ní může i zkazit. Prvním problémem je nedostatek kyslíku, protože voda necirkuluje. Ideálně by voda měla mít okolo 4 stupňů, protože jinak kaprovi hrozí i smrtelný teplotní šok. Vadí mu i chlor, který je v kohoutkové vodě. Lepší je proto kapra koupit co nejpozději a dát do lednice.
Velkého nebo malého?
Čím mladší kapr, tím je chutnější a má méně tučné maso, které není cítit bahnem. Jenže také miliardu malých a pevných kostiček. Ideální je proto kapřík s váhou 2 až 2,5 kilogramů.
Jak poznat zdravého kapra
* Pohyb – břichem dolů, neplouží se, v kádi se snaží vysmeknout z naběráku
* Kůže – je lehce lesklá, není slizká, ani matná
* Tělo – na omak pružné, má celé ploutve
* Oči – jasné, lesklé, vypouklé
* Žábry – narůžovělé, načervenalé, nesmí být šedé či bílé
* Káď – poloprázdná, s přítokem a odtokem vody
5 známek nemocného kapra
- Plave břichem vzhůru, nebo se příliš nehýbe
- Má po sobě bílé flíčky plísně
- Má na sobě parazity
- Má po těle bílý hustý hlen
- Má zapadlé matné oči
Leklý je lepší
Leknul vám kapr ve vaně? Nevěšte hlavu. Vždyť i všechny mořské ryby rybáři jednoduše vysypou ze sítí a nechají leknout. Pokud ryba není leklá dlouho, není na ní nic špatného. Většinou se jim krev vylije do vnitřností, takže mají i čisté bílé maso bez krve. Zpracujte ho ale okamžitě.