Bramborový salát Hvězda
Suroviny na 4 porce: 500g brambor vařených ve slupce, 1 malý celer, 2 mrkve, 3 petržele, 1 větší cibule, 3 vejce, jedna konzerva hrášku, 3 sterilované sladkokyselé okurky, 400 ml majonézy, na dochucení hořčici, sůl, pepř
Postup: Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout. Vejce uvaříme natvrdo, cibuli spaříme vařící vodou (aby v salátu nekvasila) a v osolené vodě uvaříme kořenovou zeleninu. Brambory oloupeme a spolu s kořenovou zeleninou a vejci vše protlačíme přes lis na salát. Přidáme hrášek, trochu hořčice, na kostičky nakrájené sterilované okurky, cibuli a na závěr majonézu. Osolíme a mírně opepříme. Hotový salát necháme do druhého dne v chladu »uzrát«. Cena za porci: 15 Kč
Teplý salát z růžových brambor s hráškem
Suroviny na 4 porce: 500 g růžových brambor, 200 g mraženého hrášku, 4 šalotky, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 4 lžíce tatarské omáčky, hrst sekané petrželové natě
Postup: Brambory nakrájené na čtvrtky uvaříme doměkka. Na oleji necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou šalotku. Pak přidáme hrášek, necháme prohřát, lehce osolíme, opepříme. Brambory smícháme s tatarkou a orestovaným hráškem. Případně dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme nasekanou bylinku Cena za porci: 18 Kč
Salát s balkánským sýrem a ředkvičkami
Suroviny na 4 porce: 600 g uvařených salátových brambor, sůl, pepř, 4 lžíce tatarské omáčky, 6 ředkviček, 100 g balkánského sýra, 1 malá cibulka (šalotka), pažitka
Postup: Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky a smícháme s cibulkou a ředkvičkami nakrájenými na tenké plátky. Přidáme tatarku, sůl, pepř a dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme kostičky balkánského sýra. Necháme aspoň hodinu odležet a před servírováním posypeme nasekanou pažitkou. Cena za porci: 13,50 Kč
TIP: Aby si zelenina zachovala krásnou barvu a zůstala křupavá, zblanšírujte ji – po krátkém povaření ji rychle zchlaďte ve vodě s ledem.