Zelňačka
Zelí je velkou zásobárnou vitaminů, především céčka, které je důležité pro naši imunitu.

Postup: Na 2 lžících sádla osmažte asi 100 g na kostičky nakrájené slaniny. Přidejte cibuli a ještě chvíli opékejte. Poprašte trochou hladké mouky a dobře promíchejte. Přidejte 2 lžičky sladké mleté papriky a zalijte 1,5 litrem vody. Do ní vložte 0,5 kg propláchnutého a pokrájeného kysaného zelí, 3 na kostičky nakrájené brambory, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a sůl. Vařte asi půl hodiny, dokud nejsou brambory a zelí měkké. Vše zalijte 150 g zakysané smetany, přidejte nakrájenou pikantní klobásu a ještě chvíli prohřejte.

Česnečka
Česnek je přírodní antibiotikum a polévka z něj vás jistě posílí.

Postup: Orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme 8 stroužků česneku pokrájeného na plátky (nebo prolisovaného), 3 větší brambory nakrájené na kostičky a zalijeme 750 ml vývaru. Osolíme, opepříme, okmínujeme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Nakonec přidáme trochu majoránky.

Do hotové polévky můžeme přidat osmažené kostičky chleba.

Zázvorový čaj
Je vynikající proti nachlazení. Pozor ale na jeho štiplavost. Když to s ním přeženete, čaj se nedá pít.

Postup: Čerstvý zázvor pokrájíme na jemné plátky, zalijeme 1litrem vroucí vody a necháme 3 – 5 minut louhovat.  Do šálku lijeme jen samotný čaj, který můžeme dochutit medem a citronem. Pije se horký.

Čaj maté

V původní medicíně jihoamerických indiánů byly maté přisuzovány zázračné účinky při posilování imunity, nervového systému a při čištění krve. Spolehlivě také zahání únavu a hlad.

Postup: Jednu lžičku maté nasypte do šálku (1,5 dl) a zalijte vodou o teplotě 80°C. Nechejte 3 - 5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev účinnější. Po 5 minutách však začíná čaj hořknout. Ze stejné dávky je možno připravit ještě druhý nálev. Hotový čaj je poté možno ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

Křenová pomazánka

Křen je výborným pomocníkem při léčbě nachlazení a chřipkových onemocnění.

Postup: 250 g tvarohu promícháme se 3 lžícemi nastrouhaného křenu a se šlehačkou ušlehanou ze 200 ml smetany. Podle chuti osolíme a mažeme na chleba nebo topinky. Místo šlehačky můžeme také použít 150 g nastrouhané vařené červené řepy, která je také plná vitamínů, a trochu olivového oleje. V tomto případě můžeme k dochucení použít pepř a drcený kmín.